PROFESIONALNI UPRAVNIK ZGRADE IPAK REALNOST: Uskoro počinje obuka koju ćete morati da prođete

Klima Zgrada
Pixabay.com

Od 1. januara 2018. svaka zgrada mora da ima profesionalnog upravnika, a obuke počinju u drugoj polovini 2017, najavio je sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje i uslužne delatnosti Privredne komore Srbije Aleksandar Nedić.

 

Foto:Jovan Markovic via Foter.com / CC BY 

Do kraja godine imaćemo prve licencirane upravnike stambenih zgrada koji će početi sa radom 1. januara 2018. kako je i predviđeno Zakonom o stanovanju, rekao je Aleksandar Nedić.

Grupacija PKS za održavanje objekata od Ministarstva građevinarstva dobila je, prema njegovim rečima, ovlašćenja da licencira upravnika stambenih zgrada koji su obavezni po Zakonu o stanovanju koji je usvojen krajem prošle godine.

Celu obuku, odnosno pripremu obuke, izlaženja na stručni ispit, izdavanje licenci, ali i kontrolu rada upravnika, kao i formiranje registara upravnika će se raditi u PKS-u– rekao je Nedić.

Dodao je da interesovanje za obuke postoji i da se već javljaju firme koje se bave održavanjem i koje već sarađuju sa beogradskim “Infostanom”, “Gradskim stambenim preduzećem” i novosadskom “Informatikom”.

Imamo veliki broj zainteresovanih firmi i privatnih lica koje su već u tom pružanju usluga, i na ovaj način će oni samo još modifikovati svoj rad i podići na više kvalitet svojih usluga– rekao je Nedić.

Skupština Srbije usvojila je u decembru 2016. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade i on je stupio na snagu 1. januara ove godine, ali se još donose podzakonski akti koji treba da bliže urede ovu oblast, pa je krajnji rok za primenu zakona godinu i po dana.

Ovim zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska PKS-a, a ukoliko se ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Profesionalni upravnici, po zakonu, moraju da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je prošlog meseca da to ministarstvo priprema uputstvo sa PKS-om, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljeno stanarima zgrada, odnosno vlasnicima stanova u njima, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona o stanovanju, koji bi, kako je tada rekla, tek za oko godinu dana mogao u potpunosti da zaživi, tačnije kada sve zgrade u Srbiji budu imale upravnike.