NE TRAŽE ULAGANJA A DONOSE NOVAC: Zbog ovoga su GARAŽE najisplatljivije nekretnine u Beogradu!

garaže
pixabay.com

Zbog nedostatka mesta za parkiranje, garaže su u veliki stambenim četvrtima možda i najatraktivnija nekretnina. Mogu se prodati po ceni i do 20 000 evra, a mesečni najam se kreće od 50 do 100 evra.

 

U agencijama za promet nekretnina kažu da zbog toga što nema amortizacije, izdavanje garaža predstavlja siguran biznis. Novac kaplje pomalo, ali gazdu ne boli glava da li je podstanar izazvao poplavu ili da li je uništio nameštaj.

– Dok iznajmljivanje stanova podrazumeva renoviranje, ulaganje, popravku kućnih uređaja i nameštaja, prilikom izdavanja garaža ove stavke su isključene. Za razliku od stanova, sa čijom svrhom i namenom vlasnik mora biti upoznat, garaže mogu biti korišćene za različite namene bez ograničenja, sve dok se prostor održava urednim – kažu u jednoj prestoničkoj agenciji.

One koji u garažama ne parkiraju svoj automobil, prostor od oko 16 kvadrata koriste kao magacin za robu, majstorsku radionicu ili auto-perionicu.

Garaže za jedan ili dva automobila u prestonici se izdaju po ceni od 3.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od dela grada. Osim lokacije, vrednost garaže određuje površina, kao i to da li je uvedena struja, i da li ima vode i grejanja. Svaka od ovih stavki stavlja vrednost mesečne kirije na lestvicu više.

Poslednjih deceniju i po, stanogradnja je postavila nove standarde. Investitorima se ne isplati da prave tipske individualne garaže. U podzemnim etažama projektuju se velike garaže, gde može da se parkira više od desetak automobila. Parking mesta u tim objektima su jeftinija od standardnih, individualnih garaža.

– Mana garažnih mesta je što automobili nisu bezbedni od lopova, kao što su to u individualnim garažama, koje imaju metalna vrata. S druge strane, dešava se i da komšijski auto prilikom uprakiravanja ili isparkiravanja ogrebe vozilo parkirano pored – objašnjavaju trgovci nekretnina.

Cena parking mesta se kreće od 7.000 do 15.000 evra, u zavisnosti od lokacije. Najskuplja su ona u zgradama koje se nalaze pored “Kombank arene”.

Na teritoriji Beograda, u proseku, zakup garažnog mesta se kreće oko 50 evra.