BORBA PROTIV SIROMAŠTVA I DEPRESIJE: Finska isplaćuje zarade i NEZAPOSLENIMA!

Novac evro
Pixabay.com

Radikalni program počeo je u  januaru ove godine i već sada daje doprinos u podizanju kvaliteta svakodnevnog života.

 

Oko 2.000 nezaposlenih Finaca mesecima dobija novac i to bespovratno. Osim toga, ne moraju tražiti posao, ne moraju se javljati u neku državnu ustanovu niti objašnjavati kako troše taj novac.

Direktorka programa u agenciji finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji rekla je da će svi nezaposleni dobiti novac “bez obzira na sve”.

– Mogu ostati kod kuće na kaučima i ne raditi ništa ukoliko im je dovoljan ovaj osnovni prihod. Ali, mogu imati posao sa skraćenim radnim vremenom ili pokrenuti vlastiti biznis – navela je u izjavi za Rojters.

Reč je o projektu koga su Finci predstavili prošle godine u sklopu vladine kampanje da svi građani moraju imati osnovni prihod, koji u Finskoj iznosi 560 eura.

Oni koji podržavaju model ističu da će se siromašni i nezaposleni na ovaj način više zaštiti, dok protivnici navode kako zbog ovakvog modela niko od nezaposlenih neće biti motivisan tražiti posao.

Marjuka Turunen, šefica pravne službe finskog socijalnog osiguranja, kaže da je program smanjio birokratiju, smanjio troškove i ozbiljno uticao na siromaštvo. Pored svega nabrojanog, Turunen kaže da je program pozitivno uticao na mentalno zdravlje primatelja novca. 

– Bojala sam se svaki put kad bi telefon zazvonio jer sam mislila da me zove služba za zapošljavanje da mi ponude posao – rekla je zadovoljna korisnica programa uz opravdanje da nije mogla pronaći posao jer se brinula o svojim starim roditeljima.

Niko od njih neće izgubiti navedenu svotu ukoliko ne pronađe zanimanje. To pomaže ljudima koji se brinu da će izgubiti pozamašnu svotu novca ako se zaposle, a plata im možda neće nadoknaditi razliku u primanjima.

Sve to bi moglo rešiti i činjenicu da neki Finci radije žive od socijalne pomoći nego što pronalaze posao.