RUSI HRLE NA OVO OSTRVO: Vlada Kipra PRODAJOM DRŽAVLJANSTVA rešila slom bankarskog sistema!

kipar
pixabay.com

"Ako ne možeš oprati rusku lovu, operi samog Rusa", jedna je od poznatih izreka na Kipru.

 

Konsultanti tvrde da im je to daleko najlakši i najbrži način za izvlačenje novca iz Rusije.

Južna obala Kipra omiljeno je odredište turistima iz svih delova sveta. Međutim, tek retki će se osećati tako dobrodošli kao ruski turisti. Kako piše britanski Independent, ruske zastave ponosno se vijore na brojnim jahtama u nedavno dovršenoj marini, a i restorani ponosno poslužuju tradicionalna ruska jela. Osim toga, u Limasolu se češće mogu videti ćirilični natpisi na ruskom nego na grčkom.

Moskva na Mediteranu doživela je pravi procvat otkako su bogati Rusi i njihov novac pronašli novo utočište u ovoj malenoj evropskoj državi. Dugi niz godina je Kipar poznat kao utočište ruskog kapitala, ali sada su omogućili još sofisticiranije načine za skrivanje tih fondova. “Ako ne možeš oprati rusku lovu, operi samog Rusa”, jedna je od poznatih izreka na Kipru.

Novi talas doseljavanja počeo je kad su Kiprani olakšali kupovinu državljanstva u naporima da izvuku svoju zemlju iz duboke krize posle raspada bankarskog sistema 2013. godine. Strani državljani sada mogu postati punopravni građani Kipra u roku od šest meseci ako ulože najmanje 2 miliona evra u nekretnine ili kupe državne menice u vrednosti od 2,5 miliona evra. Otad je ostrvska državica izdala oko 2.000 pasoša, a otprilike polovina je završila u ruskim rukama. Uticaj prodatih pasoša se i te kako oseti i samo prošle godine su zabeležili oko 4 milijarde evra stranih ulaganja.