RIZIK SA SREĆNIM KRAJEM: Dala otkaz u Guglu da bi otvorila svoju firmu koja je danas teška prko 4 miliona evra

ana baničević
facebook@zizoo

Dvojica Zagrepčana su sa jednom Crnogorkom i Špancem pre tri godine pokrenuli startap za najam brodova, koji danas omogućava iznajmljivanje 11.000 raznih plovila u 30 zemalja sveta.

Hrvatska je prvo svetsko tržište u čarteru jedrilica – “dragulj jedrenja”, reći će znalci, iza koje su Karibi, Grčka i Španija, sve redom zemlje sa burnijom i zanimljivijom pomorskom istorijom.

 
Međutim, kako piše Jutarnji, problem je sledeći: hrvatsko tržište je većinski tradicionalno i nedigitalizovano. Za razliku od hotelskog smeštaja, koji više od 70 odsto turista unajmljuje preko interneta, brodovi se i dalje iznajmljuju lično u nekoj od brojnih čarter kompanija. To je na scenu stupio “Zizoo”.

Reč je o najvećoj onlajn platformi za najam brodova na svetu, koja svaki mesec beleži rast bukinga od 20 posto. Američki magazin “Condé Nast Traveler” opisao je “Zizoo” kao “Booking.com za brodove”.

Turisti takođe mogu rezervisati plovilo sa kompletnom posadom, uključujući skipera, hostesu, kuvara, pa čak i dadilju, a misija “Zizooa” je učiniti unajmljivanje brodova za odmor jednostavnim poput rezervisanja hotelske sobe.

Anna Baničević, Bečlijka crnogorskog porekla, radeći u “Guglu” shvatila je da nautičkom tržištu nedostaje digitalizacija. Tada su joj se javile ideje, pa je zamisli prenela svom školskom prijatelju Benitu del Valjeu, Špancu sa dugogodišnjom bečkom adresom.

Međutim, ova dama i kolega inženjer trebali su “finansijski mozak” za stvaranja “nautičkog diva.” Tako sa plaže, u ovaj start ap “upada” Zagrepčanin Sinan Mašović, koji je do tada finansijski zanat izučio u “Rajfajzen banci” i “Agrokoru”, odakle je otišao u privatni fond u Beč.

– Moja porodica ima letnjikovac u Crnoj Gori nekaleko od Ane, sa kojom letujem više od 25 godina – priča Sinan, koji je u “Zizoo” doveo programera i prijatelja iz srednje škole Ivana Miletića.

Kako kaže, oduvek je u tehnološkom svetu, a radio je i za kompanije koje sarađuju sa NASOM.

– Tek kad smo nas četvoro osnovali “Zizoo” i sami smo upoznali užitak jedrenja. Sinan i ja već tri godine zajedno leti plovimo Jadranom i nema ničega lepšeg od te slobode – rekao je Ivan.

Glavne destinacije nautičkog turizma “Zizooa” su Hrvatska, sa više od 4.000 plovila, Grčka, Španija i Italija, a čak 50 odsto klijenata čine Nemci i Austrijanci.

Prošlog meseca smo zatvorili novu rundu finansiranja. Od osnivanja smo postigli gotovo četiri miliona evra investicija. Trenutno se prvenstveno usmeravamo na dalje unapređenje proizvoda i ubrzanje stope rasta. Do 2020. na ciljnom tržištu plan “Zizooa” je da ostvari godišnji prihod od 450 miliona evra na svim tržištima – objasnio je Sinan, finansijski direktor.