PRODAJU SREĆU CELOM SVETU: Nećete verovati koliko novca GODIŠNJE Francuska zaradi na izvozu ŠAMPANJCA!

Šampanjac
Printscreen

Vino "Šampanjac", zaštićeno kontrolisanom etiketom porekla, nosi naziv po regionu na severoistoku Francuske.

 

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Japan su tri najveća izvozna tržišta industrije šampanjca, čija je prodaja u 2017. godini pomogla ostvarenju ukupno 4,9 milijardi evra prometa, objavilo je danas udruženje proizvođača.

Ovaj učinak je rezultat povećanja izvoza na 2,8 milijardi evra što je 6,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu – objavio je Odbor za šampanjac.

Vino “Šampanjac”, zaštićeno kontrolisanom etiketom porekla, nosi naziv po regionu na severoistoku Francuske.

U poređenju sa 2016. godinom, gde je rast prometa bio podstaknut diversifikacijom ponude, to je jak napredak na tržištima gde se šampanjac najbolje prodaje, što objašnjava novi rekord iz 2017. – ocenio je Odbor.

Sjedinjene Države zadržavaju “prvo mesto kao dragoceno izvozno tržište”, a prodaja koja je prošle godine dostigla 586 miliona evra, ispred Velike Britanije koja “i dalje pati od negativnog uticaja Bregzita, uz pad količine od 11odsto”, precizirala je organizacija.

Jak rast je japanskom tržištu i po vrednosti (+21,3 odsto) i po količini (+17,6 odsto).

Kina, Hong Kong i Tajvan su nova jaka uporišta za vinare Šampanje, dok su “rezultati Južne Koreje takođe izuzetni (+39,5 odsto vrednosti) uz kupovinu koja prvi put prelazi milion boca, naglasio je šampanjski odbor.

U 2017. godini ukupna prodaja iznosila je 307,3 miliona boca, što je povećanje od 0,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Performanse van Evropske unije su u suprotnosti s rezultatima na francuskom tržištu, gde je došlo do pada obima prodaje od 2,5 odsto, sa 153,6 miliona boca.