POTVRĐENO! Telenor prodao kompaniju u Srbiji za 2,8 MILIJARDI EVRA

telenor
Wikipedia/Bjoertvedt

Norveška Telenor grupa danas je saopštila da je potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom po ceni od 2,8 milijardi evra.

 

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udeo od 11,8 milijardi norveških kruna (NOK), odnosno devet odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe i 4,1 milijarde NOK ili oko osam odsto EBITDE (dobit pre isplate kamate i poreza) u 2017, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.

Telenor grupa i PPF grupa su dogovorile odloženo plaćanje dela dogovorene vrednosti transakcije, tako da će 400 miliona evra biti isplaćeno na četiri godišnje rate.

– Prodajom poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gde vidimo najjači potencijal za kreiranje vrednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji – kazao je predsednik i generalni direktor Telenor grupe Sigve Breke.

On je dodao da Telenor grupa veruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu.

Bord direktora Telenor grupe tražiće 2. maja 2018. od Skupštine akcionara punomoćje da isplati običnu dividendu od 4,40 NOK po akciji, po uspešnom završetku transakcije. Uključujući predloženu dividendu od 8,10 NOK po akciji za 2017, ukupna predložena isplata akcionarima u 2018. biće oko 19 milijardi NOK.

Kao što je ranije saopšteno, kompanija planira i da traži novi mandat za otkup sopstvenih akcija kako bi osigurala fleksibilnost za dodatnu nadoknadu akcionarima. Među skorašnjim akvizicijama te grupacije su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018.

– Ovom kupovinom PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije – rekao je predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija Ladislav Bartoniček.

Generalna direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus je rekla da je ta kompanija posle 11 godna poslovanja u Srbiji lider u prihodima na tržištu sa tri miliona korisnika.

– PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima – navela je ona.

Transakcija zahteva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine.

Od prvog kvartala 2018. poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope tretiraće se da je u “procesu prodaje” i neće biti uključeno u naredne finansijske izveštaje Telenor grupe, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da će transakcija rezultirati knjigovodstvenim dobitkom posle plaćanja poreza u iznosu tri milijarde NOK, koji će biti evidentirani posle završetka transakcije. Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina.

Na mađarsko tržište Telenor je ušao 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul u Bugarskoj.

Telenor grupa ima 178 miliona korisnika na 12 tržišta Skandinavije, centralne i istočne Evrope i Azije, a zapošljava 30.000 ljudi.