OPASNIJI OD TERORISTA: Policija i banke pokušavaju da ih nadmudre, ali oni OTIMAJU MILIJARDE!

Novac evro
sxc.hu

Odlazeći šef Evropola kaže da je Evropa postigla mnogo u borbi protiv terorista, ali da uveliko gubi bitku protiv organizovanog kriminala i pranja novca.

 

Rob Vejnrajt je rekao da evropske zemlje slabo sarađuju po pitanju razmene podataka.

– Profesionalni perači novca, od kojih smo mi identifikovali 400 na najvišem nivou u Evropi, zarađuju milijarde evra preko nelegalnih droga i ostvaruju profite preko drugih kriminalnih radnji sa bankovnim sistemima i to rade sa 99 odsto uspeha – rekao je on, prenosi “Politiko”.

Vejnrajt, koji će krajem maja napustiti mesto direktora Evropola nakon skoro jedne decenije, rekao je da je jedna od njegovih najvećih frustracija pranje novca.

– Stvorili smo tonu regulacija … banke troše 20 milijardi dolara godišnje da bi vodile programe protiv pranja novca… a samo jedan odsto kriminalne imovine uspevamo da zaplenimo u Evropi godišnje – rekao je Vejnrajt, inače bivši obaveštajni analitičar MI5.

Kako je rekao Evropa gubi bitku protiv prljavog novca jer ona koristi “nacionalna rešenja” da bi se borila sa “internacionalnim problemom”. Najveći problem je taj što je napravljen sistem koji onemogućava “slobodan protok informacija preko granica”.

Prema poslednjim podacima Evropola, između 0,7 i 1,2 odsto godišnjeg BDP-a Evropske unije je “detektovano kao umešano u sumnjive finansijske aktivnosti”. Dakle više od 29 milijardi evra je umešano u kriminalne finansijske tokove.

Svaka zemlja EU ima svoju Finansijsku obaveštajnu jedinicu (FIU) – nezavisnu agenciju čiji je glavni zadatak sortiranje izveštaja o sumnjivim transakcijama u ime tužilaca kako bi se otkrilo pranje novca i finansiranje terorizma. Međutim, ove nacionalne agencije neredovno koordinišu međusobno. Ne postoji koordinaciono telo u EU i ne postoji zajednička baza podataka za čuvanje informacija ovog tipa.