SJAJNA ŠANSA ZA ZARADU: Svet ovo obožava, a i i vi možete da proizvodite

sušeni paradajz
pixabay.com

Proizvodnja sušenog paradajza koji se smatra pravim delikatesom kod nas nije uobičajena, tek nekolicina je onih koji su se upustili u prerađivanje ovog povrća.

 

Srđan Uzelac jedan je od njih, ekonomista po profesiji, oduvek je želeo da se bavi hranom. Ideju je dobio putujući po svetu i uživajući u mediteranskoj kuhinji.

Početna sredstva za kupovinu opreme dobijena su iz Fonda za razvoj. Prva godina je godina izazova, ali se vremenom proizvodnja povećavala. Ove godine u sušeni paradajz ili sok preradiće se 20 tona.

Kako kaže, oni unapred dogovaraju otkup paradajza od lokalnih proizvođača.

Dobar paradajz prepoznaje se po mirisu i ukusu.

Da bi se dobio kilogram sušenog, potrebno je do 12 kilograma svežeg paradajza. U jednu kesicu od 250 grama stane desetak komada.

Iskoristili su i srce paradajza, pa su počeli da prave i sok, tako da ništa ne bacaju. Imaju zahteva i za kečap pa planiraju da se od sledeće godine i tome posvete.

U Srbiju se uvozio sušeni paradajz iz Grčke i afričkih zemalja, najčešće marinirani. Relativno je skupa, ali i zdrava hrana.

Planiraju da počnu i sušenje šargarepe i cvekle koje još nisu zastupljene kod nas, a nadaju se i da će se njihova roba naći na rafovima u Austriji i Sloveniji.