PRAZNIČNA SEZONA POČINJE: Penzije i plate rastu od januara?

Novac
pixabay.com

Vlada Srbije dostavila je Skupštini na usvajanje po hitnom postupku izmene Zakona o budžetskom sistemu kojim je predviđeno da zaposleni u delu javnog sektora i penzioneri dobiju u januaru uvećane zarade. Predloženim izmenama istovremeno se produžava zabrana zapošljavanja u državnoj službi do kraja 2017. godine.

 

Usvajanje zakona po hitnom postupku predloženo je, kako je navedeno u obrazloženju predloga, da bi se stekli uslovi za primenu predloženih zakonskih rešenja o budžetu Republike Srbije i u budžetu lokalne vlasti za 2017. godinu.

Kada je reč o povećanju zarada, predloženo je da za pet odsto one budu uvećane zaposlenima u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

Jedan procenat više biće izdvojen za zaposlene u predškolskim ustanovama, u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, pa će njihove zarade biti uvečane za šest odsto.

Upola manje, tri odsto, namenjeno je za zaposlene u visokoškolskim ustanovama.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je i da u januaru počne i isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto.

Predlog zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu planiran je na osnovu prognoze da će u narednoj godini realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) iznositi tri odsto.