POSLOVANJE U SUDIJSKOJ NADOKNADI: Ovim trikovima se služe najbolji fudbaleri sveta, kako bi utajili porez!

Novčanik
Pixabay.com

Već odavno je poznato da najbolji fudbaleri sveta imaju vrhunska primanja. I pored toga, mnogi od njih imaju i razvijene mehanizme kojima zaobilaze plaćanje poreza. Ovo su neki od trikova za izbegavanje poreza velikih fudbalskih zvezda.

 

Magazin „Der Spiegel” u svom novom broju piše o utaji poreza najboljih fudbalera sveta. Već sinoć je taj hamburški nedelnjik objavio prve detalje ekskluzivne priče koja se temelji na istraživačkom radu nemačkih novinara i mreže “European Investigative Collaborations” (EIC).

Urednici iz više zemalja su dobili nekoliko miliona dokumenata koji su im ponudili „uvid u unutrašnjost fudbalske štamparije novca”, kako to piše „Der Spiegel” na svojoj internet stranici.

U izveštaju  pod imenom „Football Leaks” su dve globalne fudbalske zvezde: Kristijano Ronaldo i Mesut Ozil. Višestruki nosioc titule najboljeg nogometaša sveta Ronaldo, iz madridskog Reala je, sudeći prema onome što je do sada objavljeno, do pre dve godine koristio „usluge” jedne lažne firme  na Karibima gde su odlazili njegovi prihodi od reklama. Na taj način je Ronaldo u potpunosti izbegao plaćanje poreza, piše Dojče Vele.

Ronaldo je, kako se navodi, pre nekoliko godina unapred prodao svoja reklamna prava do 2020.  lažnim firmama  na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Prihod – radilo se o oko 75 miliona evra – završio je na jednom Ronaldovom računu u švajcarskoj privatnoj banci.

Kompletni prihod je posle toga prikazao u poreskoj godini 2014. – zato što je te godine isticala poreska povlastica koju je imao (na plaćanje smanjenog poreskog opterećenja). 

Kako piše „Der Spiegel”, Ronaldo je odbio razgovor za EIC o (ne)plaćanju poreza. Iz krugova bliskih advokatskoj kancelariji koji zastupa Portugalca, stigao je odgovor kako je trenutno protiv Ronalda u toku poreska provera. 

Bilo je i prigovora na prijavu prihoda još jedne zvezde madridskog velikana. Radi se o nemačkom reprezentativcu Mesutu Ozilu. Poreske vlasti u Španijisu, kako tvrdi „Der Spiegel”, od njega zatražile da naknadno plati porez, i to u iznosu od dva miliona evra.

Osim toga je izrečena i kazna od 789.963 evra zbog nepravovremenog plaćanja poreskih obveza. Zvanični dokument o tome, Ozil je dobio u proleće ove godine. Španci su  istragu o Ozilovim poreskim obvezama u razdoblju između 2011. i 2013. započeli u leto 2014., samo nekoliko dana nakon što je on sa Nemačkom reprezentacijom u Brazilu postao prvak sveta.

Hamburški magazin piše da je Real savetniku Mesuta Ozila, Rezi Fazeliju, garantovao honorar od 1,2 miliona evra za 2011. i 2012. godinu. Jedan drugi savetnik nemačkog igrača, Erkut Sogut, dobio je takođe višemilionski honorar nakon prelaska Ozila u londonski Arsenal.

Prema mišljenju špaskih vlasti, Ozil je lično morao „nagraditi” savetnika za transfer.

Shodno tome, poreske vlasti ove isplate tretiraju kao svojevrsni „bonus” za fudbalera, koji mora biti prijavljen poreskim vlastima.

Kako piše „Der Spiegel”, u martu je naturalizovani Nemac platio poreski dug, zajedno sa  kamatama. Plaćanje kazne od oko 790.000 evra je za sada odloženo, zato što je on na tu odluku uložio prigovor.

Ni Ozil, kao ni Ronaldo, nisu se izjašnjavali o pisanju medija u ovom slučaju.