Magazin "Forbes" sastavio je listu stvari zbog kojih možete dobiti otkaz pa stoga ako želite biti uspešni budite oprezni i učite na svojim, ali i tuđim greškama.

 

Među najzanimljivijim razlozima otpuštanja radnika svakako su objave na društvenim mrežama. Bez obzira na to što ste na društvenim mrežama podelili svoj lični stav, uvek morate imati na umu da vas mnogi identifikuaju kao zaposlenog u određenoj kompaniji, zbog čega javnost može da shvati da govorite u ime kompanije za koju radite.

Verovatno najveća greška koju možete napraviti jeste da ne uradite sve što ste rekli da biste mogli da uradite, jer ste prestali da radite na svom usavršavanju i ulaganju u sebe i svoj rad. Kada prihvatite posao, vi poručujete da ste sposobni i odgovorni da ispunite sve što taj posao podrazumeva. Prihvatati posao za koji niste kvalifikovani jeste nešto sa čim ćete morati da se suočite pre ili kasnije. Čak i ako ste kvalifikovani i kažete svom šefu da ćete dati sve od sebe i napredovati, a nakon toga ne pokažete posvećenost povećavate šanse da dobijete otkaz.

Jedna od stvari koja bi vas mogla skupo koštati je negativnost. Angažovani ste da olakšate posao svom šefu i timu, a ne da ga otežate. Ljudi koji neprestano šire negativnost u radnom okruženju, žale se na druge i kukaju da je njihov deo posla pretežak, komplikuju stvari ostalim zaposlenim. Oni koji otežavaju život svom šefu obično su prvi koji dobijaju otkaz, piše Forbes.

Zbog nedostatka emocionalne inteligencije, zbog koje imate loš odnos s kolegama i često ulazite u sukob s njima, takođe možete dobiti otkaz.

Mnogi misle da je u redu da paket papira za štampanje poneseu kući ili da koristi
FedEx račun kompanije kako bi nekome u poslednji čas poslali poklon, ali u očima vašeg poslodavca to je krađa. Imajte na umu da je zloupotreba resursa kompanije ozbiljan prekršaj, čak i ako novčana vrednost nije visoka. Ukoliko vas poslodavac uhvati da radite takve stvari, to može biti i više nego dobar razlog da vas otpusti.