U ugostiteljstvu Republike Srpske traži se kocka leda više u letnjim danima, a potražnja ne jenjava ni zimi. Njegova proizvodnja i prodaja u RS postala je sve unosniji biznis.

Igor Kelečević je vlasnik firme u Banjaluci koja se proizvodnjom leda bavi već četiri godine na području banjalučke regije i okoline, kaže da ljudi iz godine u godinu sve više naručuju led, te da takav trend sve više zaživljava na našem prostoru.

– Led najviše uzimaju klubovi, kafići, svadbeni saloni, snabdevamo festivale, imamo i maloprodaju na benzinskim pumpama. Ugostiteljskim objektima tokom leta kupovinom leda je ušteda na troškovima, jer se ledomati tokom leta često kvare, troši se više struje i vode, te su im kapaciteti ledomata u tom periodu smanjeni – rekao je Kelečević i dodao da je proizvodnja i prodaja leda sezonski posao te da je on izuzetno smanjen tokom zime.

Cena kilograma leda je 1 KM (oko 60 dinara), kaže Kelečević, i ističe da se ona nije menjala otkad se on bavi ovim poslom.

– Trenutno proizvedemo oko 1,5 tona leda dnevno, a vreme i temperature diktiraju prodaju, te u ovom periodu veliki broj ljudi koji je došao iz dijaspore uzima led – rekao je Kelečević za “Nezavisne”.

Jedan od proizvođača leda iz Brčkog je rekao da je potražnja za ledom u avgustu posebna, te da ga najviše traže ljudi iz inostranstva koji dođu na naše područje, jer domaće stanovništvo i nema mnogo saznanja o ovoj mogućnosti, prenose Nezavisne novine.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da je potrošnja leda u ugostiteljskim objektima izuzetno velika leti, ali da je ona velika i zimi.

– Ugostiteljstvo je jedna od retkih grana koja beleži rast svake godine, te je potražnja za ledom veća i sve interesantnija ugostiteljima. Mnogo je isplativije kupovati led, nego imati sopstveni ledomat, gde se plaća industrijska struja i voda – rekao je Tatić.