ZINDAN KAPIJA: Najpoznatiji deo Kalemegdana čuva mračnu tajnu vekova iza nas

Zindan kapija
Dnevno.rs

Burna istorija naše zemlje i njene prestonice mogu se videti u spomenicima koji stoje kao neizbrisivi tragovi proteklih vremena, uspona i padova, nedaća i pobeda.

 

Zindan kapija verovatno je jedna od najpoznatijih i najupečatljivijih kapija Beogradske tvrđave, kako zbog zvučnog imena, tako i zbog karakterističnog izgleda.

Zidana krajem prve polovine 15. veka, Zindan kapija sa kulama predstavlja fortifikacioni sistem nastao na prelazu sa hladnog na vatreno oružje, čemu je njena konstrukcija bila prilagođena.

U trenutku gradnje, Zindan kapija je bila glavni ulaz u Gornji grad iz pravca grada, što je činilo i prvom zaštitom glavne Istočne kapije, poznatije kao Despotove kapije sa Despotovom kulom.

 

Tokom vremena, sama građevina je pretrpela velike transformacije da bi zadovoljila potrebe novih tehnologija ratovanja dok je sama tvrđava još imala vojno-odbrambenu funkciju. Na osnovu dosadašnjih istraživačkih radova utvrđeno je da su postojale četiri faze u kojima je kompleks Zindan kapije preživeo velike izmene.

Kompleks Zindan kapije sastoji se od lučno zasvođene kapije sa dve okrugle kule koje flankiraju kapiju i most.

Kapija sa unutrašnje strane ima masivna vrata okovana gvožđem i pomoćne prostorije sa leve i desne strane. Same kule su identične po obliku i nameni, ali nemaju međusobnu komunikaciju.

Zindan kapija je danas povezana je sa Despotovom kapijom iznutra i Leopoldovom kapijom spolja i neophodno je proći kroz Gradsko polje da bi se uopšte došlo do nje.

 

Gornji deo kula završava se zupčasto, sa otvorima na ogradi, kao specijalna vrsta zaklona za oružje koji su bili veoma efikasni i funkcionalni u odbijanju neprijatelja.

Po svemu sudeći, podrume kula su korišćene od strane Turaka kao tamnice za hrišćane, o čemu svedoči i naziv koji je nastao od turske reči „zindan“ što znači tamnica.

Pretpostavlja se da je korišćena kao mračni zatvor od 18. veka.

Zindan kapija se često koristi kao sinonim nekadašnjeg utamničenja i ropstva, međutim danas ona predstavlja nesvakidašnji vrtno-arhitektonski element na Kalemegdanu sa mračnom istorijom koja doprinosi njenom značaju.

 

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!