Sakrij oglas
 Veličina slova Dogodilo se na današnji dan - 11. oktobra

Drugi vatikanski sabor - 1962. godine

Na današnji dan 1962. godine svečano je otvoren Drugi vatikanski sabor, najveće saborsko okupljanje u čitavoj istoriji Katoličke crkve. Sabor je otvorio tadašnji papa, a današnji blaženik Ivan XXIII. (rođenim imenom Anđelo Đuzepe Ronsali).

Na sednicama Drugog vatikanskog sabora prisutno je bilo i do 2,625 crkvenih stručnjaka, neviđen broj do tog vremena. Bio je to 21. po redu ekumenski sabor Katoličke crkve, 2. koji se održavao u Bazilici sv. Petra u Vatikanu (Prvi vatikanski koncil bio je otvoren još davne 1869. godine).

Drugi vatikanski sabor do današnjeg je dana poslednji održani sabor Katoličke crkve, dakle njegove odredbe su trenutno važeće za katoličke vernike. Zanimljivo je da su otvaranju tog sabora na današnji dan 1962. prisustvovala čak četvorica budućih papa. Bili su to kardinal Đovani Batista Montini (budući papa Pavao VI.), zatim tadašnji biskup Albino Lusiani (budući papa Ivan Pavao I.), poljski biskup Karol Vojtiła (budući papa bl. Ivan Pavao II.), kao i tadašnji nemački sveštenik Džos Racinger (sadašnji papa Benedikt XVI.). Velečasni Racinger bio je u to doba teološki savetnik na Saboru.

Ostali događaji na današnji dan:

1521. Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu "Branitelja vere" pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531. Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingl, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579. U Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovođa poreklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Atentat je izvršio jedan derviš.

1806. Rođen je Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji i modernizacija zemlje. Na presto su ga doveli ustavobranitelji posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.

1851. Rođen je kompozitor i horovođa Josif Marinković, jedan od najznačajnijih predstavnika srpske romantičarske muzike. Uveo je u srpsku muziku hor i solo pesmu sa klavirskom pratnjom ("Kola", "Narodni zbor", "Junački poklič", "Čežnja").

1899. Počeo je Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnofrička Republika), britanski dominion.

1939. Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1962. Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1963. Umrla je francuska pevačica Edit Pjaf, zvezda kabarea i francuske šansone, najpopularnija pevačica pedesetih godina 20. veka.

1963. Umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto, koji je prošao sve faze moderne umetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam... Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha (roman "Strašna deca", pozorišni komadi "Orfej" i "Antigona", filmovi "Lepotica i zver" i "Orfejev testament").

1976. U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena "četvoročlana banda" - udovica Mao Cedunga Đang Ching i tri bivša visoka funkcionera.

1977. U atentatu je ubijen predsednik Severnog Jemena, pukovnikIbrahim al Hamdi.

1980. Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu "Saljut 6" oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985. Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda "Akile Lauro" i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. Govor pape Jovana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje "antihrist", razvivši transparent na kojem je pisalo "Jovan Pavle II - antihrist".

1993. U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač "Satanskih stihova" Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23.
septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

1999. U Prištini je ubijen Bugarin Valentin Krumov, kao prva žrtva među pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga koje su u junu 1999. raspoređene na Kosovu.

2000. Umro je Donald Đuar, predsednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2002. Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

2004. Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su da Libiji ukinu embargo na oružje, uveden 1986, čime je prihvaćeno odricanje Tripolija od oružja za masovno uništenje.

2008. Umro je Vilijam Klakston fotograf, poznat po izražajnim portretima džez muzičara kao što je Čet Bajke. Slavu je stekao snimcima Boba Dilana i Frenka Sinatre, Džoni Mičela i Toma Džonsa.  • Autor: Priredila S. Z.
  • Photo: bitno.net
  • Datum: petak, 11. oktobar 2013. u 07:11
 

      
Poslednje vesti
Na današnji dan Rođen je arhitekta i istoričar umetnosti Aleksandar Deroko – 1894. godina

Učesnik Prvog svetskog rata, jedan od prvih srpskih pilota na Solunskom frontu i jedan od 1300 kaplara Deroko studirao je tehniku u Rimu i Pragu, a diplomirao na arhitektonskom odseku Tehničkog fakult

Na današnji dan Rođen srpski knez Mihailo Obrenović - 1823. godina

Na današnji dan, rođen je knez Mihailo Obrenović, koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu. Vladao je od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku.

Na današnji dan U terorističkom napadu na Wall Street-u ubijeno 38 ljudi, a ranjeno 400 – 1902. godina

Najteži teroristički čin u SAD-u do tog vremena, eksplozija bombe u njujorškom Wall Streetu ubila je 38 ljudi, a ranila još oko 400. Bomba je sadržala oko 45 kg dinamita i vremenski upaljač.

Na današnji dan U Parizu umrla grčka operska pevačica Marija Kalas - 1977. godina

Na današnji dan u Parizu je umrla grčka operska pevačica Marija Kalas, proslavljeni sopran („Norma", „Toska") i poznata ličnost u svetskim mondenskim krugovima.

Izdvojeno
Najčitanije