PRE 35 GODINA UMRO JE DRUG TITO: Sećate li se ovih scena?

Bila je nedelja, 4. maj. Uobičajeni televizijski program prekinuo je odjednom crn ekran. Trajalo je 30 sekundi, a onda je Miodrag Zdravković, unapred određen glavni spiker Televizije Beograd, saopštio do tada nepojmljivo: 'Umro je drug Tito.'

  

„Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.“

Ovim rečima je Miodrag Zdravković, spiker Televizije Beograd, tačno u 18:50, višemilionskom auditorijumu „od Triglava do Đevđelije” potvrdio najcrnje slutnje – doživotni predsednik Jugoslavije i vođa nacije, Josip Broz Tito preminuo je u Ljubljani, samo nekoliko dana pre svog 88 rođendana. 

Iza ovog kratkog obraćanja sledio je proglas Predsedništva SFRJ i Predsedništva CK SKJ u kome se navodi:

Teška bol i duboka tuga potresa radničku klasu, sve radne ljude i građane SFR Jugoslavije, svakog našeg čoveka, radnika, intelektualca, pionira, vojnika, majku i devojku… Čitav ljudski vek Tito je borac za interese i istorijske ciljeve radničke klase i svih radnih ljudi, za najplemenitije ideale i težnje naših naroda i narodnosti. Tito je naš najdraži drug. Sedam decenija goreo je u revolucionarnom radničkom pokretu. Šest decenija jačao je redove jugoslovenskih komunista. Više od četiri decenije vršio je na najdostojniji način najodgovorniju dužnost u našoj Partiji. Bio je herojski vođa u velikoj narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji. Tri i po decenije stajao je na čelu naše socijalističke države i uveo našu zemlju i našu borbu za novo ljudsko društvo u svetsku istoriju, iskazajući se i potvrđujući i sam kao naša najveća istorijska ličnost.

Saopštenja su izdavana putem televizije i radija, a u toku večeri izašla su i vanredna izdanja skoro svih dnevnih novina.

Te večeri, 4. maja, bio je zakazan derbi u Splitu između Hajduka i Crvene zvezde koji je trebalo da bude emitovan uživo na nacionalnoj televiziji. Tokom direktnog prenosa, kada je meč bio u 41. minutu, tri čoveka su ušla u teren stadiona Poljud signalizirajući sudiji da prekine meč.

Gradonačelnik Splita Ante Skataretiko je uzeo mikrofon i objavio vest o Titovoj smrti. Usledile su masovne scene kolektivne žalosti, svi čak i igrači među kojima i Zlatko Vujović koji je seo na travu plačući.

Igrači oba tima i sudije su postrojeni da održe minut ćutanja. Kada je zvanični spiker na stadionu rekao “Neka počiva u miru”, ceo stadion od 50.000 navijača spontano je počeo da peva pesmu: “Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvog puta nikad ne skrenemo“. 

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!