Uspavana lepotica i njen “prljavi ples”: ISTORIJSKE GREŠKE u omiljenim crtanim filmovima generacija

Vaši omiljeni animirani filmovi i crtaći prepuni su istorijskih grešaka. Ako vam je bitno da ono što gledate ima veze sa realnošću, izbegavajte da previše proučavate detalje u ovim popularnim delima.

Printscreen

Nakon ovoga, crtane filmove više nećete gledati istim očima!

Ledeno doba 3: Dinosaurusi dolaze


Malo filmova je toliko zamaglilo vremenske okvire istorije kao 3. deo hit serijala “Ledeno doba: Dinosaurusi dolaze”. Već iz naslova možete da zaključite u čemu je problem – dinosaurusi su živeli pre 65 miliona godina!

Poslednje ledeno doba je na Zemlji bilo pre “samo” 110.000 godina, 64 miliona godina nakon što je poslednji dinosaurus nestao, piše portal Allday.com.

Hrabra Merida

View this post on Instagram

Merida from Brave ❤️ – – – – – #merida #brave #redhead #blueeyes #disney #disneyprincess #bravemerida #meridabrave #bravemovie #bravedisney @disney #zepeto #zepetoedit #zepetoedits @zepeto.official

A post shared by Just A Zepto Lover (@awkwardzepeto) on

Čak je i reditelj “Hrabre Meride” priznao da crtać predstavlja Škotsku iz “čiste fantazije”!

Muškarci u 9. veku, kada je smeštena radnja filma, nisu nosili kiltove, a svakodnevni život je bio mnogo nasilniji nego što je to prikazano. O mogućnosti da žena bira svog supruga nije bilo ni govora. Pejzaži, kako bilo, su potpuno autentični!

Uspavana lepotica

Diznijev klasik “Uspavana lepotica” smešten je u 14. vek (to se pominje u jednom od dijaloga). U to vreme bi se romantični ples koji vidimo na kraju crtaća smatrao potpuno neprimerenim!

Igre u kojima su partneri tako blizu jedan drugom nisu postojale sve do 18. veka i početka seksualnih sloboda. Dodirivanje bilo kog dela tela, osim ruke, bilo bi nezamislivo u Srednjem veku.

Mulan

Još jedan Diznijev hit, istina novijeg datuma, počinje prilično dobro i drži se stare kineske legende o devojci koja je umesto bolesnog oca otišla u vojsku. Ipak, svaka realnost se gubi u moru istorijskih grešaka u trenutku kada se pojavljuju Huni.

Naime, razbojnici protiv kojih se Mulan bori, pustoš su doneli provincijama koje su stotinama kilometara daleko od onih prikazanih u crtaću. Da stvar bude još gora, prelepi Zabranjeni grad u kome se odvija poslednja bitka, sagrađen je 1.000 godina nakon što je Mulan živela.

Lepotica i zver

Svi vole scenu sa početka crtaća u kojoj Bel peva o svojoj ljubavi prema knjigama dok posećuje omiljenu gradsku biblioteku, ali reč je o čistoj fantaziji!

Život u ruralnoj Francuskoj oko 1760. godine nije uopšte bio bajka a Bel, kao pripadnica trgovačke klase ne bi imala pristup bilo kakvoj prodavnici sa knjigama. Na sve to, ni knjige do kojih bi mogla da dođe ne bi bile bajke i priče već pre neki ozbiljniji, religijski tekstovi.

Anastasija

Ni Foks ne brine mnogo o tačnosti. Oni su se hrabro uhvatili u koštac sa kontroverznom ruskom legendom po kojoj je najmlađa princeza iz dinastije Romanov preživela pokolj svoje porodice, ali crtani, osim same ideje, predstavlja čistu fikciju!

Anastasija u filmu ima oko 8 godina u trenutku revolucije i nalazi se u Zimskom zamku u Sankt Peterburgu. U stvarnosti je bila duplo starija, a porodica se nalazila u dvorcu Aleksandrovski u Carskom selu. Anastasijina baka, carica udovica je nakon revolucije živela u Londonu, a ne u Parizu. Raspućin, glavni negativac, bio je davno mrtav u to vreme i bio je carski savetnik.

Pokahontas

Kritike progone Diznijev crtani Pokahontas od njegove premijere pre 20 godina. Skoro sve u filmu je pogrešno!

Pokahontas je imala samo 10 godina kada je upoznala Džona Smita i nikada nisu bili u ljubavnoj vezi. Ona se udala za Engleza koji se zvao Džon Rolf i provela je najveći deo svog života u Engleskoj.

Nisu “živeli srećno do kraja života”: ISTORIJSKE GREŠKE U DIZNIJEVIM CRTAĆIMA koje nijedno dete ne bi htelo da ih gleda