DUHOVSKE ZADUŠNICE: Evo zbog čega Srbi danas idu na groblja

Zadušnice
Wikipedia

Svi koji žive u neposrednoj blizini grobalja danas su verovatno primetili veliku pometnju i neobično mnogo ljudi. U Beograd, čak je i GSP povećao broj vozila koja voze ka grobljima. To je zato što su danas Duhovske zadušnice - dan kada Srbi izlaze na groblja i sećaju se svojih mrtvih.

 

Poznate i kao “letnje”, Duhovske zadušnice su pokretni praznik pravoslavne crkve posvećen mrtvima koji se obeležava uvek u subotu, dan uoči Trojica. Svako kome je ikada preminuo neko blizak ili drag danas će izaći na groblje ili u crkvi zapaliti sveću i setiti se lepih trenutaka koje su zajedno proveli.

Zadušnice su crkveni praznik koji hrišćani praznuju još od davnih dana i tada se obeležava sećanje na dan odvajanja duše od tela. Tada se posećuju grobovi bližnjih i uznose se molitve Bogu za njih.

Uvek padaju u subotu jer je to i inače dan posvećen mrtvima. Duhovske ili letnje, zadušnice spadaju u četiri posebna dana za umrle tokom godine.

Na Zadušnice se u crkvama služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.

Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, na groblja iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena hrana treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Verovanje kaže da se na groblju valja poslužiti, makar jednim zalogajem. Običaja radi. Jedu rođaci i prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu.

Ovim činom se „ne hrani” pokojnik kako se obično veruje, već je reč o njegovoj duši kojoj je potrebna „hrana” koju će dobiti molitvom. Zbog toga se na zadušnice deli milostinja.

Smatra se da je veliki greh i uvreda mrtvima ako se bilo kome odbije ili otera od groba. Ovo je dan kada su svi jednaki.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!