LIČNI UGAO: Dokle ćete da lažete da vam je u komunizmu neko BRANIO DA SLAVITE SLAVU?!

Slava
Wikipedia

"Iz godine u godinu, od slave do slave, kruži urbana legenda i loše opravdanje mnogih. Vreme je da se sazna istina!"

 

Otkako je pravoslavlje masovno ušlo u modu (žao mi je, ali zaista je tako) i otkako su bahati sposobni biznismeni počeli da proslavljaju krsne slave na splavovima, Srbijom kruži priča da je tokom komunističke vladavine sirotim pravoslavcima BRANJENO da slave slavu.

I zato vas ja sad pitam – dokle ćete, bre, da lažete i kako vas, aman, nije sramota ikone pod kojom se tako loše pravdate?

Niko nikome nije branio da slavi! Nije istina da su se sveće nosile kući krišom, u rukavu kaputa i u pantalonama. Nije istina da se proslavljalo ćutke, da vas komšije ne bi prijavile. Jednostavno, nije i tačka.

Ali, znate šta jeste? I šta zapravo pravdate tom lažnom tvrdnjom?

Nije bilo popularno slaviti slavu i svakako nije bilo dobro po vas ako ste želeli da napredujete na poslu (ili u partiji)!

Mnogi stari pravoslavci (dakle, ne ovi moderni) trude se da objasne (barem onima koji imaju dovoljno sluha za njihove reči) da su slavu slavili bez prekida. I to ne dolazeći na posao tog dana, a komunistički direktori zvali su svoje kolege i čestitali im slavu.

Dakle, krajnje je vreme da se manete praznih priča. Slavite slavu, sad vam definitivno niko ne brani, ali ne kaljajte ikone pod kojima vam stoje kolač i žito – one nisu krive za loše ambicije vaših roditelja i predaka.