TUŽNA STATISTIKA SRBIJE: Umesto da budu naš ponos, OVAKVE PORODICE su u najvećem riziku od siromaštva

SOS dečija sela Srbija
SOS dečija sela Srbija

Najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene su porodice sa troje ili više dece, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, objavljeni u aprilu ove godine. Imajući u vidu da siromaštvo u velikoj meri utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta, zabrinjavajući je podatak da se čak 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva.

 

U susret Međunarodnom danu porodice, kao organizacija fokusirana na podršku deci i porodicama, SOS Dečija sela Srbija podsećaju  na neophodnost stvaranja podržavajućeg okruženja za razvoj porodice i pružanje podrške najugroženijim porodicama.

U skladu sa svojom misijom – da svako dete treba da raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale, SOS Dečija sela Srbija obeležiće Međunarodni dan porodice u svim svojim programima.

Tako mobilni edukativni tim “Super autobus” u subotu, 13.05, u parku Čair u Nišu održava radionicu “U susret međunarodnom danu porodice”. To nije jedina aktivnost “Super autobus” tima povodom Dana porodice, jer će 15.05, on posetiti Prihvatni centar Divljana i, kroz različite aktivnosti, provesti ovaj dan sa decom izbeglicama i njihovim porodicama.

Centar za podršku porodici “Putokaz” iz Niša biće deo manifestacije “Zdrava tvrđava”, koja se odigrava na Niškoj tvrđavi, dok će Centar za podršku porodici Obrenovac, u periodu od 11 do 13 časova,  na gradskom trgu u Obrenovcu,  za svoje sugrađane organizovati muzičke igre i druženje sa animatorima za decu.

U SOS Dečijem selu Kraljevo biće organizovano druženje SOS porodica, takmičenje u karaokama i izvođenje prredbe koju su deca o kojoj brinemo pripremila za ovu priliku.

Međunarodni dan porodice obeležićemo i u okviru programa “Solidarnost”,  kroz radionice i kreativne aktvnosti sa decom izbeglicama i njihovim porodicama u Prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Adaševcima i Principovcu.

Centar za podršku porodici Beograd na značaj i važnost porodice podsetiće decu iz romskog naselju Kamendin, u kome će u ponedeljak, od 11 do 13 časova, organizovati radionicu „Igrom do osmeha“, posvećenu porodici i porodičnim vrednostima. Radionicu će pratiti i prijateljsko takmičenje u različitim igrama i disciplinama.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.