Priča koju će obožavati čak i oni koji ne vole istoriju! Otkrili smo – KO JE VASA IZ VASINE TORTE?

Vasina torta
Dnevno.rs/Kolaž

Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca u Srbiji koja već decenijama uveličava proslave u domovima širom naše zemlje. Ali da li ste se ikada zapitali - ko je bio taj Vasa?

 

Za sve koji obožavaju Vasinu tortu imamo dobru vest – reč je o autentičnom srpskom specijalitetu. I ne samo to! Zna se čak i ko je taj Vasa!

Kulinari kažu da najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine i to iz Paraćina.

Po priči, tamo je živelo izvesni Vasa Čokrljan i upravo on je glavni akter naše priče. Njegova supruga Jelena bila je nežnog zdravlja i, kada je zatrudnela, lokalni lekar saopštio je porodica da porođaj može ugroziti i njen i detetov život.

DREVNA POSLASTICA OD KOJE SVIMA IDE VODA NA USTA: Sladokusci, sve što znate O BAKLAVI verovatno je POGREŠNO

Ipak, Vasa se nije predavao! Počeo je da za suprugu traži najbolje moguće lekare, a put ih je odveo čak do Beča. Na kraju, njegova ljubav i pažnja se isplatila – Jelena je uz lečenje bečkih lekara na svet donela zdravo dete, a i ona se ubrzo oporavila.

U čast požrtvovanog Vase, njegova tašta – Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je zetovljenim imenom. I ona je to ostala sve do današnjih dana – Vasina torta.

Recept:

Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna

Fil:
300 g mlevenih oraha
malo (oko 50 ml) vrelog mleka
150 g prah šećera
1 kora i sok od pomorandže
5 štangli crne čokolade
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera

Šne:
15 kašika šećera
1 šoljom vode
4 belanaca

Priprema

Kora: Mikserom umutiti belanaca, pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedini ti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati šne, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže.

Fil: Orahe popariti sa malo vrelog mleka (oko 50 ml), pošećeriti prah šećerom po ukusu (150 g), a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha. Ovim filom filovati koru, a preko njega treba staviti šne.

Šne: Ušpinovati 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi.