Bahatost prestoničke vlasti: Grad Beograd želi da uništi prvi srpski skvoš klub (FOTO)

Prvom beogradskom skvoš klubu „Skvošlend” stiglo je rešenje o rušenju od strane SRC „Pionirski Grad”, iako taj klub redovno izmiruje sve svoje obaveze.

 

Problemi za ovaj klub su krenuli pre godinu dana kada je postavljen novi direktor SRC Pionirski Grad. Pritom, nikome nije jasno zbog čega je krenula hajka na njih.

– Mi to zaista ne razumemo. Sve je počelo kada su nam ponudili aneks ugovora koji nismo prihvatili, a kojim su nam tražili suštinsku promenu Ugovora – rekao je za Dnevno.rs  Predsednik Skvoš asocijacije Srbije Čedomir Vitorović, koji je ujedno i prvi čovek „Skvošlenda”.

„Skvošlend” je potpisao ugovor sa SRC Pionirski Grad još 2003. godine i trebalo bi da je na snazi do 2018.

– Ugovor je i dalje na snazi, ali od neprihvatanja aneksa imamo problem i od tog trenutka su krenule tužbe. Sada imamo tri sudska spora i protiv nas se vode i upravni postupci. Sve obaveze iz Ugovora, režijske troškove i obaveze prema državi redovno izmirujemo od prvog dana – kaže naš sagovornik.

 

Neverovatno zvuči podatak da im čak nikakav kompromis nije ponuđen, a sa sabotažama se sureću gotovo svakodnevno.

– U pitanju je bio ultimatum da se iselimo. Prvo su nam gasili struju, onda su slali inspekcije, protivpožarce, sada su krenuli sa tužbama i sudskim sporovima i na kraju sa rešenjem za rušenje – izjavio je Vitorović.

 

Kako kaže, oni se bave samo sportom i ne žele da insinuiraju da li neki pojedinac iz gradske vlasti stoji iza svega. Za pomoć su kucali na vrata mnogih pojedinaca i institucija.

– Sa opasnošću gašenja skvoša u Beogradu upoznati su Ministar sporta i omladine RS, Gradski sekretar za sport, Sportski savez Srbije, Sportski savez Beograda, Gradonačelnik Beograda, Olimpijski komitet, kao i međunarodne skvoš federacije (ESF i WSF) – rekao je on i naveo je naredne korake u odbrani kluba:

– Reprezentacija Srbije u mlađim kategorijama sprema se za takmičenje u Zagrebu, seniori se spremaju za pojedinačno Evropsko prvenstvo, Evropska skvoš federacija u znak podrške i priznanja za rad u sportu dodelila nam je timsko Balkansko prvenstvo, Svetska skvoš federacija u maju šalje delegaciju sa direktorom WSF i najboljom igračicom sveta kao podršku. To su naši koraci: dalji rad i unapređenje.

 

Ovaj klub je dom Skvoš asocijacije Srbije i dom nacionalne selekcije Srbije. U njemu radi i od njega živi petnaest porodica. Raduje i podrška građana.

– Zaista smo prijatno iznenađeni količinom podrške koja je nepodeljena. Svi su začuđeni kako je moguće da se tako nešto dešava. Znaju koliki značaj ovaj klub ima u svetu skvoša i da je regionalni centar. Još teže je objasniti našim prijateljima iz inostranstva kako je moguće da nas Grad Beograd, koji finansira projekte koje mi radimo (projekat četiri škole, trofej Beograda i sl.), ponaša na ovakav način. Svi se nadamo da ćemo brzo prevazići ovu situaciju i da ćemo uspeti da prvi srpski olimpijac u skvošu bude dete koje sad trenira u Skvošlendu. To je naš san na kome radimo već dvanaest godina – zaključio je za Dnevno.rs Čedomir Vitorović.