Vesti  Info

ZAKAZAN DATUM: Evo kad će biti doneta PRESUDA generalu Ratku Mladiću!

Haški tribunal izreći će prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću 22. novembra, saopštio je danas taj sud.
Autor: Beta Foto: print screen/youtube.com/RT
Vreme: 15:13h | 18. oktobar. 2017.
0

 

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

 

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

 

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

 

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

 

U završnoj reči, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

 

Branioci su tvrdili da nijedna tačka optužnice nije bila dokazana i zatražili da Tribunal generala Mladića oslobodi krivice.

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.