HAG PRESUDIO: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Ratko Mladić
Beta/Peter Dejong

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

 

General Mladić (75) proglašen je krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce “plavih šlemova” UN, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osudjen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo “nasilno i trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorije BiH na koje su Srbi polagali pravo”.

General Mladić nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto ga je raspravno veće, sredinom zasedanja, udaljilo zato što se nije povinovao nalogu sudije Orija da sedne i ne govori glasno, pošto je dovikivao da sudija “čita laži”.