ALEKSIS CIPRAS O SUSEDU: “Makedonska nacija NIKADA NIJE postojala”

Cipras
Beta

Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras izjavio je da "makedonska nacija nikada nije postojala".

 

Cipras je u intervjuu za grčki list Etnos govorio o pitanjima u vezi sa nazivom susedne države i koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma. Ceo intervju biće objavljen sutra.

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije Metju Nimec ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku TV Sitel Nimec jedino otkriva da je njegov predlog rešenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Iako Nimec nije želeo da otkriva koji su predlozi utvrđeni, makedonski mediji potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je reč o pet predloga – više o tome OVDE.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj Alijansi pre rešenja problema sa imenom.

Nimec je ranije rekao da je optimista i da je sada najbolje vreme za rešenje višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

On je, takođe, potvrdio da će sa svojim grčkim kolegom sastati 24. januara u Davosu.