JOŠ JEDNA ŽRTVA: U GAK ‘Narodni front’ preminula i treća pacijentkinja

Posle smrti dve žene pre tri dana, na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” juče je preminula još jedna šezdesetpetogodišnja pacijentkinja.

 

Nezvanično se u lekarskim krugovima govorilo da je reč o ženi koja je došla na intervenciju „produvavanja” jajovoda zbog problema sa sterilitetom, ali su u ovoj klinici odbacili ove tvrdnje navodeći da je bolesnica umrla zbog raka.

Pacijentkinja je primljena u našu ustanovu prekjuče po odluci Konzilijuma za maligne bolesti naše klinike kako bi joj bila ukazana pomoć. Bila je u terminalnom stadijumu maligne bolesti i primljena je na Odeljenje intenzivne nege, gde je i preminula zbog maligniteta. Nije bila podvrgnuta intervenciji – kažu u GAK „Narodni front”, negirajući da su iste ekipe medicinara koje su lečile dve žene koje su umrle u ovoj bolnici u roku od 24 sata brinule i ovoj pacijentkinji.

U ovoj ustanovi ističu da su od početka godine uradili 1.160 operacija, od kojih su dve, nažalost, završene smrću, ali posle operacije, odnosno u postoperativnom toku.

U Ministarstvu zdravlja napominju da su upoznati s tim da je još jedna žena preminula u ovoj bolnici, da čekaju nalaz vanrednog inspekcijskog nadzora i da će tek tada moći da kažu da li je bilo nekog propusta u lečenju, a samim tim da li će odgovorni biti sankcionisani.

Pre samo tri dana u ovoj istoj bolnici dve žene su preminule u istom danu, a da se pretpostavlja da je uzrok smrti embolija pluća. Te pacijentkinje bile su primljene zbog lečenja ginekoloških oboljenja. Jedna od njih, G. R. (51), operisana je zbog kancera, a druga, M. V. (38), zbog ispitivanja sekundarnog steriliteta dijagnostičkom laparoskopskom metodom. U klinici su istakli da su se obe pacijentkinje lečile od hroničnog kardiovaskularnog oboljenja, a da su neželjeni događaji nastupili posle operacija.