ZBOGOM, SIROMAŠTVU! Švajcarska će uvesti PRAVILO koje će ZAUVEK iskoreniti bedu?

Svajcarska
Pixabay.com

Švajcarska se priprema za referendum o predlogu zakona o uvođenju univerzalnog osnovnog prihoda za sve građane, za koji neki aktivisti kažu da će suzbiti siromaštvo i ukloniti zavisnost od socijalne pomoći.

 

Pokretači inicijative su predložili da svaka odrasla osoba treba da dobije 2.500 franaka mesečno, dok bi deca, do svoje 18. godine dobijati mesečno 625 franaka.

 
Birači će se o implementaciji ovog predloga izjasniti na referendumu 5. juna. Gabrijel Barta, koji je član inicijative za uvođenje osnovnog prihoda rekao je za lokalne medije da bi moglo da prođe čak i deset godinma dok ovaj predlog ne prođe debatu, proračun finansija i primenu.

„Za one ljude koji ne zarađuju 2.500 franaka mesečno ili možda ne žele da zarade jer su majke i rade pola radnog vremena, ovo je podsticaj da ostanu kod kuće“, kaže Majkl Gerfin, ekonomista sa Univerziteta u Bernu. „Pitanje je da li nešto tako modeno društvo želi ili ne“, dodaje on.

I finska vlada trenutno razmatra dvogodišnji pilot program koji bi počeo 2017. a u okviru kojeg bi 10.000 ljudi dobijalo oko 550 evra svakog meseca.