POTERNICA ZA ŠABANIJEM: Interpol traži Albanca, ubicu srpskog inspektora

Policija
sxc.hu

Srpske pravosudne vlasti raspisale su crvenu Interpolovu poternicu za Albancem Isljamijem Šabanijem (50), rodom iz Makedonije, pišu "Večernje novosti".

 

To je učinjeno zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu inspektora beogradske policije Dragana Radišića (34), 1. februara 1996. godine.

Protiv njega je sredinom januara ove godine policija podnela krivičnu prijavu, na osnovu koje je Više tužilaštvo u Beogradu započelo istragu.

Šabani je lociran u Iraku i uskoro bi trebalo da se pokrene postupak za njegovo hapšenje i izručenje.

Sumnja se da Šabani, koji je devedesetih godina u prestonici imao grupu dilera devizama, dobio novac da ubije inspektora Trećeg odeljenja SUP Beograd.

Prema podacima kojima raspolaže naša policija Šabani nije bio u sukobu sa njim već je samo “izvršilac”. Njegovim hapšenjem moglo bi da se dođe do naručioca zločina.

Sumnja da je Šabani eventulani počinilac, 20 godina od ubistva pojavila se na osnovu otiska prsta, koji je u vreme istrage pronađen na licu mesta. Ovaj otisak je ponovo analiziran novim ruskim sistemom za pretragu otisaka. Potvrđeno je da su Šabanijevi tragovi pronađeni u hodniku zgrade gde je ubijen inspektor Radišić.

Ovo ubistvo bila je prva isplanirana likvidacija jednog policajca u mafijaškom stilu. Način na koji je sve odrađeno, ukazivalo je da je sve bilo unapred spremljeno. Radišić je ubijen u haustoru zgrade u kojoj je živeo u Ulici Marijane Gregoran 49, na Karaburmi. Krenuo je u prodavnicu da kupi hleb i mleko pre odlaska na posao. Iz neposredne blizine u njega je napadač ispalio 18 hitaca, najverovatnije iz “škorpiona”. Najveći broj kuršuma pogodio ga je u glavu. Kad se njegova supruga Tanja zabrinula što se ne vraća iz radnje, izašla je da ga potraži. Zatekla ga je kako leži u lokvi krvi.

Odmah su angažovane sve raspoložive policijske snage, a zatražena je i pomoć od kolega iz Crne Gore. Ispitano je na stotine svedoka i doušnika sve u nadi da bi se dobile bar neke informacije. Dve nedelje kasnije, izrađen je i foto-robot potencijalnog ubice, ali on nije bio od velike pomoći. Proveravali su se i dosijei naših kriminalaca u inostranstvu, koji su neko vreme boravili na bosanskom ratištu.

Prema rasploživim podacima, Isljami Šabani je devedesetih godina živeo u Beogradu i bio je jedan od najvećih dilera deviza. Nadležnim istražnim organima sumnjivo je što se nakon ubistva inspektora Radišića, jedno vreme primirio, da bi zatim napustio Beograd i otišao kod rodbine na Kosovo. Odatle se posle nekoliko godina odselio u Irak.