CENE MESA IDU U ‘NEBESA’! Od danas u srpskim trgovinama svinjetina je MNOGO SKUPLJA, evo i koliko!

Meso
Pixabay.com

Najavljeno poskupljenje svinjetine stiglo je u beogradske mesare, te je jučerašnja cena ovog mesa bila za 30 dinara veća, a već danas očekuje se da meso poskupi 100 dinara!

 

Pet dana nakon pisanja „Blica“ da će cena svinjetine poskupeti za čak 50 odsto, za kilogram svinjskog vrata građani su juče, umesto 380 morali da izdvoje 419 dinara.

 
But koji je prošle nedelje koštao 419 dinara, juče je mogao da se pazari za 455 dinara.

Rast cena se ovde ne zaustavlja.

Drastično poskupljenje očekuje se danas, a građani će za kilogram buta morati da izdvoje i do 550 dinara.

– Već danas cena buta u „Deleze“ lancima koje mi snabdevamo koštaće 529 dinara po kilogramu – objašnjava za „Blic“ Živojin Jovanović, vlasnik Industrije mesa „Trlić“.

Međutim, dokle će cena svinjetine rasti, još je neizvesno.

– Ako gledamo po Evropi, cena bi trebalo da raste. Ali pitanje je hoće li jer ljudi ovde nemaju para. Zbog toga će se smanjiti potrošnja mesa, a narod će se prebaciti na piletinu – navodi Jovanović.

On je ranije naveo da ne treba isključiti ni mogućnost nestašica svinjskog mesa.

– Seljaci su donedavno na svakom kilogramu tovljenika gubili po 30 dinara. Zato su obustavili proizvodnju, a oni koji i imaju dobar tov obustavili su prodaju jer čekaju bolju cenu. Takva oskudna ponuda će nesumnjivo vrlo brzo dovesti do poskupljenja i do nestašica – rekao je Jovanović.

Kako je za „Blic“ objasnio Petar Matijević, vlasnik istoimene mesne industrije, do porasta cene je došlo nakon što su proizvođači zbog velike ponude tovljenika smanjili njihovu proizvodnju.

Tako će i u ovim mesarama cene svinjetine drastično skočiti.

– Kod nas će cena buta danas biti 545 dinara, ali to nije krajnja cena. Već za dva dana trebalo bi da se popne na 600. Ali, tu se mora zaustaviti – Petar Matijević.

On dodaje da se cena jedino može zaustaviti uvozom.

– Uvoz će stabilizovati cenu. Nakon toga cena bi trebalo da krene nadole, ali to će zavisiti od toga kako se uspostavi ponuda i potražnja – objašnjava Matijević.

Skok cena ostavio je građane u šoku

– Danas sam kupovala plećku da spremim za ručak i iznenadila sam se kada sam videla cenu. Šokirala sam se! Bila je skuplja nego inače. Ako još više poskupi, kupovaću na grame što manje mogu – kaže nam penzionerka Dobrila.

PRERAĐEVINE SKUPLJE 15 ODSTO

Ni cene salama, kobasica i druge prerađevine neće mirovati. Milenko Đurđević, vlasnik Industrije mesa „Đurđević“, osim poskupljenja svinjetine najavio je i veće cene mesnih prerađevina, i to za oko 15 odsto.

Cena piletine i junetine zasad će ostati ista jer, kako navode proizvođači, tog mesa ima dovoljno.