Vesti  Info  /  Beograd

U DRUGI KRUG PROŠLO ŠEST RADOVA: Pogledajte idejna rešenja za spomenik ZORANU ĐINĐIĆU! (FOTO GALERIJA)

Žiri za izbor rada na osnovu kojeg će biti izgrađen spomenik Zoranu Đinđiću završio je prvi krug žiriranja i odabrao šest od ukupno 40 pristiglih radova, prenosi Tanjug.
Autor: Beoinfo Foto: Wikipedia/Gmihail
Vreme: 13:41h | 03. jul 2017. - 13:21h | 03. jul 2017.
6

 

 

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je tim povodom da se Grad Beograd ponosi činjenicom da je 40 umetnika učestvovalo u prvom krugu konkursa za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.

 

Žiri je izabrao šest najboljih radova i sada čekamo oktobar, kada će se dodeliti nagrade i izabrati najbolji rad – rekao je Vesić u izjavi Tanjugu.

 

On je podsetio da se spomenik Đinđiću podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Podizanje spomenika Zoranu Đinđiću ne predstavlja samo čin poštovanja prema čoveku koji je ubijen kao premijer na pragu Vlade već i civilizacijski iskorak za naše društvo opterećeno podelama – istakao je Vesić.

 

Glavni gradski urbanista Milutin Folić podsetio je će se spomenik nalaziti na novouređenom Studentskom trgu, za koji je projekat radio Boris Podreka, predsednik Žirija za odabir spomenika i jedan od najvećih arhitekata današnjice.

 

On je naglasio da je žiri sastavljen od eminentnih ličnosti među kojima su, pored Podreke i slikar Vlada Veličković, slovenački vajar Mirsad Begić i drugi.

 

Očekujemo da se u drugom krugu neka od predloženih rešenja izdvoje i da ih vidimo realizovane na trgu – rekao je Folić u izjavi Tanjugu.

 

Folić je podsetio da će na Studentskom trgu će do kraja godine biti izmešteni trolejbusi, početkom sledeće godine počeće izgradnja garaže sa 700 mesta koja će se nalaziti ispod trga, a iznad nje biće izgrađen trg na kome će se, nasuprot Njegošu, nalaziti spomenik Đinđiću.

 

Arhitekta Podreka je pozicionirao položaj spomenika sledeći makro i mikro vizuru, što će omogućiti da se spomenik vidi i iz pravca Trga republike i iz pravca Kalemegdana, odnosno iz dve međusobno veoma udaljene tačke – naveo je Folić.

 

Prema njegovim rečima, kuriozitet je to što se na zamišljenoj liniji koja povezuje spomenike Njegošu i Đinđiću nalazi i stan u kome je Đinđić živeo, prenosi Tanjug.

 

 

Komentari

Милош 4 Jul, 07:27h kaže:

Огавштина пуна хаотичног бесмисла. Како је могуће да неко има образа овакве квази уметнике гурати а од Београда правити бездушну стерилну писту. Шта направише од "Цветног трга" и ови пре њих од Ташмајданског парка, то ће и од ове средине. Срамота. Све подсећа на делање приучених партизанских квази архитеката после другог светског рата који упропастише дух Бограда својим непознавањем материје.

Danka 4 Jul, 14:15h kaže:

Zasto menjate tako divan park? Nismo svi ludi za staklenim zgradama besmislenih oblika... zelimo da centar ostane stari samo neka fasade budu sredjene. Bolje se pozabavite robnom kucom Mitic u Knez Mihajlovoj...

Schwarz 3 Jul, 16:02h kaže:

Ideje su lepe, al ne starinski trg! Al' nekako mi se kazuje da ce nasi ,,urbanisti'' upropastiti sve sto je staro i vredno u ovom gradu. Zar nikom nije stalo da makar stilski i vremenski uklopi grad.

Nikola 5 Jul, 22:06h kaže:

Zasto rusiti onako lep trg sa prelepim starim cvetnim lejama...Moze li se nesto staro sacuvati u ovom gradu?Dokle ce dusmani,mrzitelji svega sto je Srpsko..voditi ovaj grad,drzavu....

Nikola RIKANOVIĆ 3 Jul, 23:47h kaže:

Zoran ĐINĐIĆ Memorial
https://plus.google.com/u/0/b/111210966750926100068/111210966750926100068

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.