U DRUGI KRUG PROŠLO ŠEST RADOVA: Pogledajte idejna rešenja za spomenik ZORANU ĐINĐIĆU! (FOTO GALERIJA)

Studentski trg
Wikipedia/Gmihail

Žiri za izbor rada na osnovu kojeg će biti izgrađen spomenik Zoranu Đinđiću završio je prvi krug žiriranja i odabrao šest od ukupno 40 pristiglih radova, prenosi Tanjug.

 

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je tim povodom da se Grad Beograd ponosi činjenicom da je 40 umetnika učestvovalo u prvom krugu konkursa za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.

Žiri je izabrao šest najboljih radova i sada čekamo oktobar, kada će se dodeliti nagrade i izabrati najbolji rad – rekao je Vesić u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da se spomenik Đinđiću podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podizanje spomenika Zoranu Đinđiću ne predstavlja samo čin poštovanja prema čoveku koji je ubijen kao premijer na pragu Vlade već i civilizacijski iskorak za naše društvo opterećeno podelama – istakao je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić podsetio je će se spomenik nalaziti na novouređenom Studentskom trgu, za koji je projekat radio Boris Podreka, predsednik Žirija za odabir spomenika i jedan od najvećih arhitekata današnjice.

On je naglasio da je žiri sastavljen od eminentnih ličnosti među kojima su, pored Podreke i slikar Vlada Veličković, slovenački vajar Mirsad Begić i drugi.

Očekujemo da se u drugom krugu neka od predloženih rešenja izdvoje i da ih vidimo realizovane na trgu – rekao je Folić u izjavi Tanjugu.

Folić je podsetio da će na Studentskom trgu će do kraja godine biti izmešteni trolejbusi, početkom sledeće godine počeće izgradnja garaže sa 700 mesta koja će se nalaziti ispod trga, a iznad nje biće izgrađen trg na kome će se, nasuprot Njegošu, nalaziti spomenik Đinđiću.

Arhitekta Podreka je pozicionirao položaj spomenika sledeći makro i mikro vizuru, što će omogućiti da se spomenik vidi i iz pravca Trga republike i iz pravca Kalemegdana, odnosno iz dve međusobno veoma udaljene tačke – naveo je Folić.

Prema njegovim rečima, kuriozitet je to što se na zamišljenoj liniji koja povezuje spomenike Njegošu i Đinđiću nalazi i stan u kome je Đinđić živeo, prenosi Tanjug.