ZABRINJAVAJUĆE PROGNOZE: Beograd TREĆI na listi gradova koji se NAJVIŠE ZAGREVAJU, očekuju nas šokantne TEMPERATURE

parkovi beograda
dnevno.rs/kolaž

Tropske vrućine koje su užarile beogradski asfalt ovog leta, mogle bi biti još nesnosnije ukoliko se ne zaustavi globalno zagrevanje, podaci su naučnika iz nezavisne organizacije "Climate Central".

 

Po nas posebno je zabrinjavajuća tabela “Top 10 gradova koji se najbrže zagrevaju“, a koja predstavlja najveće poraste letnjih temepratura u gradovima do 2100. godine.

 
Prema njoj, prva tri mesta zauzimaju gradovi sa Balkana. Bugarska Sofija, ukoliko se emisija zagađujućih gasova nastavi, biće do kraja veka prosečno toplija za 8.4 stepeni, kao i Skoplje. Treći na listi je Beograd u kome je procenjen rast za 8.3 stepeni.

Širom sveta leta su sve toplija, i tek će se osetiti dramatična razlika do kraja veka ukoliko se ne zaustavi zagađenje. Najoštrije će se osetiti u gradovima. Brzi porast populacije zajedno sa efektom urbanog ostrva toplote može da učini gradove i do 7,8 stepeni toplijim u odnosu na šumovite, ruralne predele, kao recept za opasnu i potencijalno smtronosnu toplotu. To će biti štetno i po javno zdravlje i ekonomiju – navode iz “Climate Central”.

Trenutno oko 54 odsto svetske populacije živi u gradovima, i do 2050. godine očekuje se da gradsko stanovništvo bude uvećano za dve i po milijarde.

Prema tom šablonu, Otava, glavni grad Kanade mogao bi da ima tropske klime kao u Belizeu do 2100. godine, u već vrelom Kairu u Egiptu biće kao u sparnom Abu Dabiju.

Prosečna temperatura zemlje procenjeno je, porašće za 4,8 stepeni, ali zbog geografskih ćudi, neki bi mogli da se zagreju mnogo više od drugih, sa čak 8,4 stepeni višom temepraturom – zaključuju naučnici.

Kako bi pokazali na praktičnom primeru sa čime se gradovi suočavaju, na ovoj Internet stranici možete ukucati grad koji vas zanima. Interaktivna grafika pokazala je da bi letnji svež dan sa 26.7 stepeni u Beogradu mogao ustvari da bude prilično vreo kao 34.9 u Alepu u Siriji.

U Sofiji bi tako bi umesto prijatnih 24,3 stepena, kao u Port Saidu u Egiptu bilo 32,6 stepeni, a Skoplju kao u Kairu.

Borba sa manje ekstremnim vrućinama, čini adaptaciju jednostavnijom i jeftinijom, i stoga nije iznenađenje su gradovi predvodnici u tome. Oni se suočavaju sa najgorim uticajem na ekstremne vrućine i dom su milijardama ljudi. Zato stotine gradonačelnika širom sveta se povezalo u misiji da se smanji zagađenje. to podrazumeva i mnoštvo američkih gradova koji su se obavezali da ispoštuju Pariski sporazum o klimatskim promenama nakon što je predsednik Donald Tramp objavio da se SAD povlači iz dogovora – dodaju iz “Climate Central”.