NAPUŠTENA ZGRADA u centru grada ipak NEĆE BITI LUKSUZNI HOTEL: Biće vam žao kada vidite KAKO JE TREBALO DA IZGLEDA (VIDEO)

Zgrada Beobanke
Dnevno.rs

Nakon šest tendera, zgrada “Beobanke” na Zelenom vencu prodata je krajem prošle godine, ali ovo oronulo zdanje ipak neće biti pretvoreno u hotel sa pet zvezdica kao što se najavljivalo i za šta je projekat već bio u izradi.

 

Naime, italijanska start-ap kompanija “BimO open inovation” za pružanje visokotehnoloških usluga u oblasti arhitekture, inženjerstva i građevinske industrije bila je rešena da od ogoljenih ostataka zgrade napravi moderan ugostiteljski objekat. Tako je na njihovom sajtu osvanuo nacrt preliminarnog rešenja arhitektonskog dizajna objekta, inače prvobitno izgrađenog za potrebe “Energoprojekta” davne 1960. godine, da bi zatim prešao u ruke “Beobanke”.

Međutim, taman kada se javnost ponadala da bi umesto oronule zgrade u samom centru mogao da nikne luksuzan hotel, stiglo je rezočaravajuće objašnjenje od samih Italijana.

Nažalost, naš rad na “Kuli Beobanka” se sastojao od preliminarnog projekta za klijenta koji je bio zainteresovan za kupovinu objekta, ali na kraju to nije konkretizovao. Iskreno, nemamo informaciju ko joj je vlasnik i šta sa zgradom planira – rekli su za “Blic” iz “BimO open inovation”.

Da podsetimo, zgrade “Beobanke” prodate su u novembru 2016. i to za 4.250.000 evra, a njihov vlasnik tom prilikom postalo je preduzeće “Štatverk” d.o.o. Beograd, čije se glavno sedište nalazi u Štutgartu. Inače, kompanija “Štatverk” u svom portofoliu navodi da se bave prenamenom nekadašnjih fabrika i skladišta u stambene i poslovne prostore, zadržavajući sam karakter građevine. To nose i u samom imenu kompanije – naziv u prevodu sa nemačkog znači “umesto farbike”.

Međutim, od kada su pobedili na tenderu, novi vlasnici ništa nisu radili na zgradi, osim što je u njenim ruševinama snimano par spotova.