BEOGRAD DOBIJA TRI NOVE FONTANE – I TO KAKVE! Skadarlija će uskoro imati nešto što ne postoji NIGDE NA SVETU

skadarlija
Wikipedia

Točilice piva, vina i soka od malina biće postavljene na tri pozicije u boemskoj četvrti. Trebalo bi da bude otvoren i jedinstveni dečji restoran na mestu "Dva bela goluba".

 

Posle rekonstrukcije kaldrme koja bi trebalo da počne krajem septembra, Skadarliju u novoj sezoni očekuju mnogobrojne novine. Fontane piva, vina i frapea od malina, dečji restoran, samo su neke od inovacija koje će biti prilagođene duhu boemske četvrti. Iako moderne, novine neće smeti da remete postojeću autentičnost.

 
Rekonstruisana skadarlijska kaldrma mogla bi da dobije neobične, moderne fontane sa kojih će posetioci moći da toče pivo, vino i sok od malina – kao pravi srpski proizvod, najavljuju iz ove boemske četvrti. U projekat privatno-javnog partnerstva ući će se sa slovenačkom firmom “Etra d.o.o.”, koja će uskoro predstaviti mobilne primerke novih točilica. Jedan primerak biće smešten na početku ulice, kod restorana “Velika Skadarlija”, druga na ulazu iz Francuske ulice, kod lokala “Srpski velikani” i još jedna u blizini restorana “Familija”.

Trenutno čekamo zainteresovanu “domaću stranu” za ovaj projekat, kao i stručno odobrenje gradskih čelnika. Zamišljeno je da u Skadarliju dovedemo tri ovakve fontane za tri ulazne kapije naše boemske kaldrme. Biće tu i skadarlijske vode, koja je najbolja u gradu – kaže Dragan Gligorijević, predsednik Društva Skadarlija.

Fontane će biti električne, posetioci će moći da kupe brendiranu kriglu sa čipom na dnu i određenim brojem “programiranih” točenja. Pivo, vino i sok nalaziće se ispod zemlje, a svako punjenje nadziraće kompjuter.

Elektronika će koristiti da se očita čip, potom se krigla okreće i poliva ledenom vodom koja će ohladiti čašu. Sledeći korak je i točilica koja će “izvirati” iz ravne površine, točiti hladnu tečnost i vraćati se ispod površine. Oko same fontane biće ograđen prostor za sedenje, kao neka vrsta natkrivenog letnjikovca. Čitav dizajn mora biti u skladu sa okolinom i nijednog trenutka nećemo dovesti u pitanje odstupanje od duha naše Skadarlije – objašnjava Gligorijević.

Osim novih točilica, na mestu zatvorenog restorana “Dva bela goluba”, naredne sezone otvoriće se prvi dečji restoran u svetu. Ideja je da deca izvode roditelje na večeru, piju toplu čokoladu umesto kafe i sede na drvenim konjićima umesto stolica.