“HOĆEMO IZBORE BEZ FANTOMKI”: Pokret SAŠE JANKOVIĆA organizuje SKUP u Beogradu 6. oktobra!

Saša Janković
Beta

Saša Janković za 6. oktobar najavio skup kojim počinje pritisak za fer izbore.

 

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković najavio danas da će, iako se ne zna kada će biti održani beogradski izbori, taj pokret 6. oktobra u Beogradu organizovati skup kojim počinje kampanju pritiska za fer izbore u gradu kako bi bili održani “izbori bez fantomki”.

Šestog oktobra pozvaćemo ljude koji biraju i hoće da budu birani, ali ne bilo kako nego na fer, pošten, slobodan i transparentan način. Dakle, bez fantomki. Hoćemo izbore bez fantomki. Pozivamo sve koji biraju i hoće da budu birani da u Beogradu pokažemo da Srbija treba da bira, a ne vlast da bira samu sebe – rekao je Janković za N1.

On je rekao da će PSG imati kandidata na beogradskim izborima, ali da je važno da građani znaju ko je kandidat.

Vlast svaki dan gleda u ankete, pretpostavljam i u horoskop… U danu, momentu, sekundi kada procene da mogu da osvoje glas više tada će raspisati izbore. Nenormalno je da mi ne znamo kada će izbori biti, jer se u Srbiji više izbori ne dešavaju po zakonskim rokovima… – kazao je on.

Komentarišući najave da bi prevremeni izbori mogli biti održani 10. decembra, Janković je rekao da ta najava ništa ne znači i da po pravilu kada nešto procuri iz vlasti bude upravo suprotno.

Aleksandar Vučić je pet puta rekao da neće biti kandidat za predsednika, pa je bio. Dakle, to ništa ne znači. Kada će izbori zaista biti mi ništa ne znamo… Ali u jednom se slažemo i vlast i opozicija. Što pre to bolje. Zato što za vlast kopni podrška. Sve više ljudi shvata da je ovo čista prevara… A nama je svaki dan nepodnošljiv – kazao je on.

On je naveo i da bi bojkot izbora bio najlakša opcija i da o tome dogovor može da se postigne tri dana pred izbore.

Janković je najavio da će PSG imati kandidata za gradonačelnika, ali nije želeo da kaže ko bi to mogao biti.

Ali u ovom momentu nije glavna tema ko će biti gradonačelnik, već da se obezbede elementarni uslovi za fer izbore – kazao je on.

Prema njegovim rečima, važno je da se ne izgubi ni jedan glas građana koji hoće da glasa slobodno i pošteno.

Svaki glas mora biti sačuvan. Mora se sprečiti masovna izborna krađa i da kada dođemo na vlast da ne bude ‘džabe ste krečili’ – da ne budemo manje zlo – naveo je Janković.

 

On je rekao da je moguća saradnja sa bivšim gradonačelnikom Draganom Đilasom, ako bude odlučio da se kandiduje. Janković je rekao da sebe ne može da vidi “na kanabetu” sa Sinišom Malim, ali da može sa Đilasom.

On je jedan od prihvatljivih kandidata. Da – kazao je Janković i naveo da sa Pokretom “Dveri” nije moguća politička saradnja, ali da je moguća tehnička saradnja u pogledu borbe za fer izborne uslove. Kada je reč o saradnji sa drugim strankama, Janković je rekao da postoje dva oblika saradnje.

Jedna je tehnička oko izbornih uslova. I svi oni koji žele de ne kradu na izborima i da im se ne krade. Druga politička saradnja je sa onima sa kojima srodno posmatramo političe procese u ovoj zemlji. Ali to pitanje, jedna, dve, tri, četiri kolone to je tehnička stvar – naveo je Janković.

On je rekao da ima mesta i za saradnju sa strankama za koje se unapred zna da neće preći cenzus.

Janković je najavio da će sa Vukom Jeremićem postojati saradnja, ali da li će to biti predizborna ili postizborna saradnja to će kasnije biti objavljeno.

O saradnji sa Demokratskom strankom, Janković je kazao da Pokret sa DS nije prekinuo svaku saradnju. “Mi smo rekli da obustavljamo predizbornu saradnju”, naveo je on i dodao da ima puno prijatelja među članovima DS.

Nama DS nije neprijatelj. Upravo suprotno… – dodao je on.

Prema njegovim rečima, Jeremić i Dragan Šutanovac takođe predstavljaju demokratsku perspektivu, dok Dveri ne mogu biti politički partner. Na pitanje kome više uzima glasove eventualna kandidatura predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, Janković je rekao da nikome ne uzima glasove, jer oni pripadaju građanima.