OZBILJAN PROBLEM: Opasan otpad iz Obrenovca kao stogodišnja TEMPIRANA BOMBA!

Obrenovac
Wikipedia

25 tona opasnog i protiv zakona zakopanog opasnog otpada nađenog kod Obrenovca - poput stogodišnje tempirane bombe. Još se istražuje odakle je otpad dolazio.

 

Saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski je rekao da je analiza otpada koji je pronađen pokazala da je on opasan i kancerogen. Prema njegovim rečima u njemu je, kako je analizom utvrđeno, 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, “što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju”. 

Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv, rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar za zaštitu životne okoline Goran Trivan najavio je “rat” ovakvom zagađivanju Srbije.

Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina – rekao je Trivan i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Na konrefenciji za medije je rečeno i da su uzeti uzorci vode sa terena i da je građanima, dok Gradski zavod za javno zdravlje ne završi sve analize, preporučeno da ne koriste vodu iz bunara. Zbog toga cisterne s vodom već stižu u selo.

Takođe je rečeno da je osumnjičeni za skladištenje otpada uhapšen 16- 17. decembra i da mu je određen pritvor od 30 dana, a da je za delo koje mu se stavlja na teret zaprećena kazna do pet godina zatvora i novčana kazna.

Podsetimo, juče je Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da je na parceli u blizini Obrenovca pronađeno preko 20 t opasnog otpada i da je izbegnuta ekološka katastrofa. 

Osnovano se sumnja da je reč o opasnom otpadu koji je visoko toksičnog dejstva, i koji može izazvati ozbiljne posledice po životnu sredinu, zdravlje i bezbednost ljudi i ukupan biodiverzitet, navodi Ministarstvo.

Iz policije je potom saopšteno da je uhapšen Z. M. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju.