PLANIRA SE IZGRADNJA TRI NOVA MUZEJA: Staro sajmište postaje centar za istraživanje Holokausta

Staro Sajmište
Wikipedia

Staro sajmište postaće regionalni centar za istraživanje Holokausta, a na tome radimo zajedno sa Muzejom „Jad Vašem”, rekao je gradski menadžer Goran Vesić u intervjuu za Radio stanicu „Slovoljubve”.

 

Spomenuvši razgovore sa direktorom ovog muzeja prilikom svoje poslednje posete Jerusalimu, Vesić je istakao da će Centralna kula biti mesto edukacije mladih generacija.   

– Sada smo raselili kulu, popisali imovinu, završava se zakon koji će omogućiti dalji napredak projekta, a paralelno radimo i projekat memorijalnog centra. Tu će biti tri muzeja, jedan koji se odnosi na stradanje Jevreja, drugi na stradanje Srba i treći na stradanje Roma. Zamolio sam predstavnike muzeja da se Starom sajmištu prida veći značaj jer se u muzeju pominje samo na jednom mestu, kao i da se mnogo više pažnje obrati na logor Jasenovac – rekao je Vesić, dodavši da episkop Jovan Ćulibrk uživa veliko poštovanje u Izraelu, ima ogromnu energiju i najbolji je poznavalac Holokausta kod Srba. 

Gradski menadžer je istakao da su zajedno uradili ogromne stvari do sada i da je veoma srećan što može da sarađuje sa njim ne samo na Starom sajmištu već i u Pakracu, Jasenovcu i na drugim mestima. Uradio je mnogo i da se u Slavoniji ponovo podigne Srpska pravoslavna crkva, uredi biblioteka u Pakracu koja je starija od britanske biblioteke.

Govoreći o manifestaciji „Božićno seoce” ispred Hrama Svetog Save, gradski menadžer je podsetio da je na tu ideju došao zajedno sa ocem Stefanom. 

– Posle 1. januara i „Ulice otvorenog srca” nije postajalo ništa više i naša ideja je bila da u januaru događaji budu ispre Hrama Svetog Sava, jer je puno verskih manifestacija u tom mesecu. Tu je bio i patrijarh Irinej, mnogo je dece svakodnevno, manifestacije se održavaju od 17 časova i sve su namenjene deci, tu su kućice, fijaker, „raspevana jelka”. Svake sledeće godine uvećavaćemo ovu manifestaciju i činiti je radosnijom za sve naše sugrađane – kazao je Goran Vesić.

Kada govori o svom iskustvu sa hodočašća u Svetoj zemlji, Vesić ističe da je to neverovatan osećaj jer vas taj grad jednostavno uzme pod svoje, i smatra da bi svaki hrišćanan, iako to nije lako ostvariti, bar jednom u životu morao da obiđe Jeruslim.

On je naglasio da se svi sa velikim poštovanjem odnose prema Srbima, uključujući i same Izraelce, jer, kako je istakao, oni znaju kroz kakvu istoriju i patnju smo prošli. 

– Kada bilo kom Izraelcu kažete da ste došli iz Srbije odnose se prema vama sa velikim poštovanjem i kao da im je došao prijatelj. Mislim da nas niko sa takvim poštovanjem ne dočekuje kao oni. Posetio sam i Muzej „Jad Vašem” jer smo naparavili saradnju sa Starim sajmištem i tim muzejom oko buduće sadržine i postavke. Obilaskom njihove postavke video sam i foto-izložbu kako su Nemci bili dočekivani u glavnim evropskim gradovima. Sliku iz stare Jugoslavije predstavljala je slika Maribora i potom sam protestvovao kod direktora muzeja kome sam objasnio o čemu se radi. Pritom sam dodao i da su oni koji dočekuju Hitlera bili sami Nemci jer su upravo oni prethodno proterali Slovence. U Beogradu smo ih dočekali kao okupatore, a tako smo ih i ispratili. Nakon toga dobio sam izvinjenje i molbu da pošaljemo sliku iz Beograda koju upravo priprema Istorijski arhiv Beograda i ona će biti poslata preko Ambasade Izraela. Direktoru „Jad Vašema” sam pokazao i naše istraživanje o životu 3.500 beogradskih Jevreja koji su izgubili živote na Starom sajmištu, a u toku je još jedno istraživanje gde ćemo istražiti 6.500 ljudi. Dao sam im kopiju istraživanja i to smatram kao svoju obavezu jer su u pitanju bili naši sugrađani, za šta su nam u muzeju bili veoma zahvalni – kazao je gradski menadžer.