Vesti  Info  /  Beograd

NA DORUČKU SA PREDSEDNIKOM: Otkrivamo šta se krije iza slike VUČIĆA U KAFANI KOJA JE OBIŠLA SRBIJU (FOTO)

Ako ste ikada poželeli da se nađete u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to za kafanskim stolom, želja će vam biti ispunjena u jednom restoranu na Banovom brdu. Ako pak želite da ga nešto pitate, i to je moguće, mada se ne može sa sigurnošću garantovati da će vas on čuti!
Autor: N.N. Foto: Denvno.rs
Vreme: 15:02h | 15. mart. 2018.
2

 

Prefinjeni ambijent ugostiteljskog objekta "Čukarički san" stvoren je od svega što bi moglo da čini jednu tradicionalnu srpsku kafanu - zidove krase umetničke slike i različiti motivi iz domaće etnografije, a od ranog jutra salom odjekuje stara narodna pesma i dominiraju stolovi sa prepoznatljivim kariranim stolnjacima.

 

Ipak, autentični kafanski ambijent koji se sve ređe sreće u domaćem ugostiteljstvu na trenutak prekida jedan gost. I to onaj najviđeniji! Zaparavo, pre bi se moglo reći da je on ovde domaćin, s obzirom da sedi za glavnim stolom i prisutan je u sali čak i posle fajronta!

 

Skulptura predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, od nedavno se nalazi u poznatoj beogradskoj kafani "Čukarički san". 

 

Vlasnik ugostiteljskog objekta gospodin Zvezdan Pejović kaže da se na ovakav potez odlučio isključivo iz marketinških motiva.

 

S obzirom na sve težu situaciju u ugostiteljstvu, dugo sam razmišljao kako da privučem narod, da što više dolazi. Ono što vidim na licima gostiju koji prvi put vide skulpturu Aleksandra Vučića je šok. I ono što sam primetio jeste da ko god dođe slika se. Ipak, prilikom fotografisanja važe određena pravila, a tiču se pristojnog ponašanja. Narodu svašta pada na pamet, jer neko ga podržava, neko ne, a ja gledam da sve ipak protekne dostojanstveno i na visokom nivou. Predsednik je dobio centralno mesto u mojoj kafani – sa osmehom objašnjava za Dnevno.rs Zvezdan Pajović. 

 

Skulptura je napravljena od gipsa i delo je akademske vajarke i doktoranta na Fakultetu likovnih umetnosti Marije Jovanović. 

 

- Izrada skulpture je trajala od oktobra prošle godine pa sve do marta. Delo je ručni rad, pravi unikat. Kada sam posetio vajarku tokom izrade, ceo atelje u kome je skulptura rađena bio je oblepljen slikama predsednika. Primetio sam da je vodila računa o svakom detalju. U početku se nije moglo razaznati kako će izgledati, ali kada sam video završenu skulpturu čestitao sam joj - navodi Pejović.

 

Vlasnik restorana otkrio nam je i neke nove ideje kada je reč o uređenju enterijera.

 

Rekao sam Mariji da ćemo za svakim stolom imati po jednog srpskog političara, naravno ako ovo što smo uradili postigne zacrtani efekat. Imam ambiciju da u svoju kafanu dovedem sve relevantne političare, a pogotovo one koji vole kafanu i dobar provod. Ipak, za mene je najveći ambasador naše zemlje Novak Đoković, a voleo bih da "dođu" i slavni srpski pisci i umetnici, pa da svaki sto ima svog domaćina. Mnoge znamenite ljude u šali spomenemo, ali je aktuelni šef države trenutno najintrigantnija ličnost koja privlači pažnju javnosti – navodi naš domaćin.

 

 

Izrada jedne ovakve skulpture nije jeftina, ali je ponuda autorke bila više nego korektna.

 

– Pojedini umetnici su mi tražili i do 10.000 evra u nekim preliminarnim razgovorima. Na kraju sam imao ludu sreću jer sam upoznao Mariju koja je pristala da napravi remek-delo i to za razumnu svotu. Kada je došao red na odevanje to je bio moj posao, ali sam se konsultovao sa umetnicom i poznanicima. Predsednik se najčešće pojavljuje u teget odelu, a želeli smo da ispoštujemo i državne simbole, pa prilikom sklapanja boja dominiraju crvena, plava i bela – navodi Pejović i najavljuje svoju marketinšku kampanju.

 

Gosti njegovog restorana bez obzira na političke afinitete moći će da sednu, obeduju i dobro se provedu u prisustvu predsednika Srbije. Kaže, ne bavi se politikom već ugostiteljstvom. A u kafanu, zna se - svi su pozvani!

 

Komentari

Marko 15 Mar, 19:01h kaže:

A jel su u tanjiru lignje!? :D

Beograđanka 15 Mar, 19:03h kaže:

Bravo za potez! Kada već imamo predsednika za ponos, zašto i da nema skulpturu!

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.