GRADSKI ČELINICI UPOZORAVAJU: Za sada nema straha od POPLAVA U BEOGRADU, samo je jedna tačka KRITIČNA

vodostaj
beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Adreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić obišli su danas potez kod Kule Nebojša i poručili da je situacija na vodostajima u Beogradu pod kontrolom. Oni su najavili da će sutra samo u tom delu, u dužini od 350 metara, biti uvedena vanredna odbrana od poplava, a kako su objasnili, to je najkritičnija i najniža tačka na teritoriji grada.

 

Mladenović je podsetio da su „Srbijavode” na predlog „Beogradvoda” na tom delu već uvele redovnu odbranu od poplava, te da je na još jednoj tački, u Skeli kod Obrenovca  uvedena redovna odbrana od poplava. 

Ne postoji nikakva opasnost od poplava u ovom trenutnku na teritoriji grada Beograda. Sutra očekujemo da „Srbijavode” na predlog „Beogradvoda” uvedu redovnu odbranu od poplava na celom toku Save. Mi smo, što se tiče Save i Dunava, u skladu sa najavama RHMZ-a u potpunosti bezbedni i narednih dana neće biti većih problema – istakao je Mladenović.

Pratimo vodostaje, naveo je Mladenović, i apelovao na sugrađane da na potezu kod Kule Nebojša ne parkiraju vozila. 

Mi ćemo ovde uvesti i vanrednu odbranu, biće zabranjen ulazak vozilima, tako da će biti postavljene pregrade na prolazu. To nije neuobičajeno i za ovo doba godine, ali i za ove vodostaje. Redovna odbrana od poplava je na 500 centimetara, a vanredna na 600. „Beogradvode” su potpuno pripravne na ovom potezu, a prate se i kritične tačke na vodotokovima drugog reda – naglasio je Mladenović i dodao da se ne očekuju veći problemi u narednih sedam do deset dana.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je situacija pod kontrolom, da će na delu od 350 metara kod Kule Nebojša sutra biti uvedena vanredna odbrana od poplava, a da će na celoj teritoriji grada biti uvedena redovna odbrana od poplava.

On je podsetio da su prošle godine kritične tačke bile i kod Sava promenade i Ade Ciganlije.

Izgradnjom Sava promenade podigli smo nivo odbrane od poplava, podigli smo nasipe, tako da ta tačka više nije kritična, a rekonstrukcijom nasipa na Adi Ciganliji smo takođe rešili taj problem. Tako da je ovo jedina tačka na teritoriji Beograda koja je ostala problematična – objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd vodi računa i o vodotokovima drugog reda. Sve reke su pod kontrolom, kanali su prazni, a „Beogradvode” redovono kontrolišu potoke i reke.

Jedini problem je što na pojedinim mestima gde smo očistili prošle godine, sada ima mnogo smeća koje su bacali građani, a što sada ugrožava njihovu bezbednost u slučaju većih voda. Mi i dalje, naravno, čistimo takve delove kako ne bi došlo do poplava. Svi vodotokovi drugog reda su pod kontrolom. Juče su nas „Srbijavode” obavestile da je ispušten deo vode kroz Đerdap, što je dovelo do spuštanja nivoa Dunava – istakao je gradski menadžer.

Goran Vesić je apelovao na medije da ne prenose senzacionalističke vesti kada su u pitanju poplave i ponovio da ne postoji nikakva opasnost po građane. 

Građani treba da se ponašaju onako kako se kaže prilikom redovne i vanredne odbrane. Tamo gde se proglasi redovna odbrana, znači da postoji još metar do vanredne i da ne postoji nikakva opasnost. Ne dešava se ništa vanredno i nema potrebe za panikom. Sve je pod konrtrolom, ali treba da budemo oprezni i spremni – rekao je Vesić.

Ono što će se videti na tački kod Kule Nebojša u narednih nedkoliko dana ne odnosi se na druge delove grada, naveo je Vesić, i ponovio da je ta tačka najniža i najkritičnija na teritoriji grada. Nadam se, dodao je Vesić, da će ovaj problem u budućnosti biti rešen. 

Događaju su prisustvovali i sekretar za privredu Milinko Veličković i vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.