Vesti  Info  /  Beograd

TIRŠOVA MENJA NAZIV: Univerzitetska dečja klinika dobiće ime po SRPSKOJ KRALJICI!

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković otkrili su danas spomen-tablu arhitekti Milanu Zlokoviću.
Autor: Beoinfo Foto: Wikipedia/Marjana
Vreme: 19:49h | 11. april. 2018.
0

 

 

Tabla je, u prisustvu porodice Zloković, otkrivena na porodičnoj kući istaknutog arhitekte na Vračaru koja predstavlja prvo stilsko zdanje moderne u Beogradu. 

 

Vesić je podsetio da je za poslednje dve godine postavljano 12 spomen-tabli istaknutim ličnostima na Vračaru, na inicijativu Grada Beograda, Opštine Vračar i Društva za ulepšavanje Vračara. 

 

Ovim projektom smo ukazali na znamenite ljude koji su svojim radom i delima unapredili naše društvo. 

 

Kultura sećanja i pamćenja je važan deo kulture jednog naroda, jer ako ne pamtimo ljude koji su ugradili sebe u razvoj našeg društva, ne možemo dobro da planiramo ni budućnost. Zloković je stvarao i tokom tridesetih godina 20. veka, u periodu zlatnog doba razvoja Beograda kada su nastala mnoga značajna zdanja u srpskoj prestonici – istakao je Vesić. 

 

On je naglasio da će Zlokovićevo najznačajnije arhitektonsko delo u Beogradu –  Univerziteska dečja klinika u Tiršovoj posle izgradnje nove zgrade – Tiršove 2 biti vraćena u prvobitno stanje, kako i zaslužuje. On je dodao da bi ime te restaurirane klinike trebalo da ponese po kraljici Mariji, koja je inicirala i finansirala njenu izgradnju. 

 

Nedeljković je izrazio zadovljstvo jer se ovim činom podsećamo velikog umetnika, arhitekte i rodoljuba. On je podsetio da je Zloković radio od 1921. do 1965, ostavivši iza sebe više od 170 projekata. 

 

Zloković je autor 41 zgrade u Beogradu, od kojih se samo na Vračaru nalaze 22 stambene zgrade, a tri su zaštićene kao spomenici kulture – naveo je Nedeljković. 

 

Upravitelj Fondacije „Milan Zloković” Đorđe Mojović istakao je da je današnji događaj prvi u nizu obeležavanja 120 godina od rođenja jednog od najznačajnih srpkih arhitekata i rodonačelnika moderne arhitekture u Srbiji i Jugoslaviji.  

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.