BEOGRAĐANI DOBILI SVEMIRSKI WC! Priča, sve radi “na dugme”, ali ako unutra ostanete predugo DOŽIVEĆETE NEVIĐENI BLAM (FOTO)

Toalet
Dnevno.rs

Čistoća i funkcionalnost javnih toaleta u Beogradu već decenijama je na meti oštrih kritika, ali je sa modernim objektom postavljenim preko puta Skupštine Srbije, usputni odlazak u toalet poprimio svemirsku dimenziju.

 

Modernijeg javnog toaleta verovatno nema, ali ulazak bez poznavanja pravila korišćenja može prerasti u neprijatnu avanturu. Toalet je maksilmalno automatizovan, a ukoliko se korisnik nekom trenutku napravi “grešku u koracima”, tu je glasovna komanda koja i najnespretnije izvodi na pravi put.

Na samom ulazu se nalaze detaljna uputstva na nekoliko svetskih jezika, a ukoliko vas ne izda strpljenje, najbolje je pratiti svetlosnu signalizaciju. Crvena lampica signalizira da toalet nije u funkciji. Ona se pali ukoliko je došlo do određenog kvara. Takođe, ovaj “svemirski brod” ima radno vreme, i to od 6 sati ujutru do 22 časa.

 

Zeleno svetlo jeste signal da je toalet spreman za korišćenje. Unutra se može ući otvaranjem vrata pritiskom na taster. Kada uđete, vrata se automatski zaključavaju, a  govorni automat će vam poželeti dobrodošlicu.

Toalet je dovoljno prostran, savršeno čist, bez neprijatnih mirisa i iznutra perfektno osvetljen. Ali, šta ako iznenada nestane struja, zapitao bi se i onaj koga je teška muka naterala da unutra uđe? Da li će prostorija ostati osvetljena uz pomoć nekog drugog izvora energija, a ako neće, kako se u toj situaciji izlazi iz nje?

– Nemam nameru da to koristim, makar se uneredio do kuće – kaže stariji gospodin koji živi u blizini sajber toaleta i svakodnevno odlazi u Pionirski park.

 

 U idealnim uslovima ovaj toalet nudi besprekornu čistoću, jer sistem omogućava automatsko pranje i čišćenje enterijera, od sanitarnog čvora pa do poda.

Pranje se odvija neposredno posle korišćenja, zbog čega sledeći korisnik ne može da uđe odmah posle svog prethodnika. Vrata toaleta su zatvorena, a na tabli je u trenucima pranja uključena plava lampica.

Dopada mi se ovaj koncept javnih toaleta jer je sve automatizovano i odiše svežinom. Prilikom jednog putovanja koristila sam sličan toalet u Holandiji. Razlika je u tome što su tamo postavljeni na malo skrovitijem mestu, a ovaj se nalazi između Gradske i Narodne Skupštine. Nadam se da će ih biti sve više, jer su nam potrebne korenite promene, kada je reč o higijenskim navikama i ekologiji – kaže Beograđanka Sandra M. (31). 

 

Svako ko uđe u toalet najviše se može zadržati 20 minuta. Po isteku ovog vremenskog intervala, žuta lampica koja signalizira da je toalet zauzet prestaje da svetli i vrata se otvaraju.

Ne treba ni zamišljati kakav blam očekuje onog ko nije uspeo da obavi posao zbog koga je ulazio unutra 😉