Vesti  Info  /  Beograd

SLAVA GRADA BEOGRADA: Spasovdanska litija u četvrtak ZATVARA SAOBRAĆAJ, evo kuda će se kretati (FOTO)

Spasovdanska litija kretaće se kroz Beograd u četvrtak!
Autor: Beoinfo Foto: Petar Marković/Dnevno.rs
Vreme: 20:20h | 14. maj. 2018.
0

 

 

Spasovdan je praznik vaskrsenja i obnavljanja pobeda, a Beograd je upravo grad koji je pobeđivao sve nedaće u njegovoj burnoj istoriji i neprestano se obnavljao, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, govoreći o predstojećoj gradskoj slavi na TV „Hepi”.

 

On je podsetio da je Spasovdan kao gradska slava obnovljena devedesetih godina prošlog veka i da je ona označila novi period u razvoju grada.

 

Litija koja se tom prilikom kreće gradom predstavlja jedno zajedničko, saborno proslavljanje velikog praznika. Šetnjom kroz grad molimo se za Beograđane i sve goste koji kroz njega prolaze, a počinje se liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a potom i samom litijom sa nekoliko stajanja, kod Terazijske česme i Saborne crkve, a završava se opet kod Vaznesenjske crkve. Pozivamo sve Beograđane da nam se pridruže u litiji ili da je pozdrave tokom prolaska – rekao je zamenik gradonačelnika, podsetivši da će se tokom popodneva u Starom dvoru održati i prijem.

 

Posebna organizacija saobraćaja za vreme litije

 

Tokom litije, koja se održava u čast krsne slave Grada Beograda – Vaznesenja Hristovog, u četvrtak, 17. maja, na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

 

Od 11 do 14 časova, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj deonice litije i kako povorka bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Trasa litije je: Ulica admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja) – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Ulica kralja Milana –Terazije (zaustavljanje od pet do 10 minuta ispred hotela „Moskva”) – Ulica kneza Mihaila – Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) – Dobrinjska.

 

Tog dana, od 10 do 15 časova biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa) koji ometaju trasu litije.

 

Iz Sekretarijata za saobraćaj mole sugrađane da od 10 do 14 časova, zbog održavanja litije, ne parkiraju svoja vozila u Admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša), u Dobrinjskoj (na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata), na taksi stajalištu na Terazijama, jer će u suprotnom ona biti uklonjena.

 

 

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.