Kako je Beograd rešio problem čistoće: Raznose otpad preko tuđih imanja

Kamioni 'Gradske čistoće' raznose otpad, alternativnim putevima kroz privatna imanja u Velikom selu. Domaćini nisu obavešteni da će kroz njihove livade prolaziti otpad iz prestonice.

Ljubiša Petrović iz Velokog sela, preko čije livade već dva dana tutnje kamioni „Gradske čistoće” kaže da nije bio obavešten da će njegovo imanje postati deponija smeća iz Beograda.

– Niko mi ništa nije javio, razvalili su rampu i katanac, uznemirili mi porodicu. Preksinoć me je pozvao sveštenik iz obližnjeg manastira u Slancimai rekao mi da bageri preoravjuparcelu, nekoliko stotina metara od kuće. Bio sam šokiran: posred moje parcele, razoranim putem, prolazila je kolona narandžastih kamiona sa otpadom. U panici sam zvao policiju i komunalce, aali niko nije hteo da obavi uviđaj dok mi je Grad upadao na parcelu – priča ogorčeno Petrović.

Strasti su se smirile kada ga je juče posetio direktor „Gradske čistoće” Siniša Lazarević.

– On i njegovi saradnici su mi se izvinili i zamolili me za razumevanje – dodaje Petrović, koji će se danas susresti sa gradskom menadžerom Goranom Vesićem da bi se dogovorili oko pitanja korišćenja alternativnog puta do gradske deponije.

Danonoćni agažman radnika „Čistoće” i trajno probijanje puta do deponije u Vinči preko privatne parcele jedva su sačuvale Beograd da ne bude zatrpan smećem, a pretnja zarazom je smanjena. Ipak, predsednik „Čistoće” upozorio je juče da, ako se nastavi blokada u Vinči, grad može da se „suočeni sa katasrofom”.

– Da li milion i po Beogađana treba da trpi i plaća ovu štetu zato što nekoliko desetina ljudi protestuje? Apelujem na sve nadležne da hitno oslobodi ulaz u deponiju, da bi radnici „Čistoće” mogli da urade svoj posao i očiste grad od smećakoje se već danima taloži – poručio Lazarević.

Da je stanje alarmanto potvrđuju slike sa gradskih ulica. Svaki peti kontejner je zatrpan smećem. Epidemilozi koje je „Blic” Kontaktirao juče nisu želeli da konkretno govore o potencijalnim rizicima od zaraza, ali svi oni su saglasni da manjak higijene i puni kontejneri, pogotovo na temperaturama kakve su ovih dana može ugroziti zdravlje građana.