MOJ KRAJ: 10 razloga zbog kojih volim naselje Braće Jerković!

Rubrika MOJ KRAJ ima za cilj da predstavi sve delove našeg grada – da na jednostavan način ukaže na skrivene lepote, ali i na neke probleme sa kojima se svi susrećemo. Osmišljena je kako bismo olakšali Beograđanima da upoznaju delove grada koje slabiju znaju, ali i omogućili onima van Beograda da se još bolje upoznaju sa našim glavnim gradom.

  

1. Vrtić „Plavi čuperak”

Iako u ovu predškolsku ustanovu nisam išao ni godinu dana, ipak je na neki način imala značajnog udela u mom odrastanju. Tu sam sreo neke drugare sa kojima sam išao i u školu, a vrtić se nalazi u samom ’’srcu’’ Jerkovića.

2. Osnovna škola „Đura Daničić”

Najjača škola na Voždovcu. Tačka. Možda se naši večiti suparnici iz „Zmaj Jova Jovanović” (a, delio nas je samo jedan zid) nipošto neće usaglasiti sa mojom konstatacijom, ali to me ne zanima ništa previše. Zmajevcima jedino ’’skidam kapu’’ na basket sekciji od koje su se svi u Beogradu plašili.

 

3. Jerkovićko skijalište „Staza smrti”

Svaki put kada bi se naš kraj zabeleo zimi, svi smo, kao po nekom prećutnom dogovoru, u isti tren istrčavali iz stanova i zauzimali svoje mesto na početku staze. Kod nas su ’’banjavali’’ iz svih delova Jerkovića, a ime je dobila po opasnoj krivini udesno koju su samo najodvažniji mogli da savladaju.

4. Trafika „Zorka”

Zapravo nisam siguran da li se ova radnjičica tako i zvala, ali to je ime njene vlasnice. Ranije se nalazila na samoj okretnici autobuske linije 26, pa je premeštena dvadesetak metara iza, a trenutno ne postoji.

Prosto je neverovatno koliko nam je samo puta Zorka izlazila u susret i davala potrepštine (čitaj: pivo) „na crtu”. I ne samo to, već smo sa njom mogli da popričamo o svim aktuelnim dešavanjima u kraju jer je poznavala svakoga. I svi su poznavali nju.

5. Terenče „iza zgrade”

Ruku na srce, teren mi nije bio iza zgrade, ali tako smo svi govorili. Ovu monumentalnu horizontalnu građevinu svi smo smatrali svojim drugim domom kao klinci. Imali smo svoju ekipu, a glavni protivnik bili su nam ovi iz Plavog parka. Možda nismo blistali, ali naš tim je imao dušu.

Koje god da je godišnje doba u pitanju, teren je vrveo od klinčurije. Nažalost, sada nije tako, ali ne hajem. Barem ću imati čega da se sećam. E da, nalazi se kod Belih zgrada.

 

6. Basket tereni

Ne znam ni za jedno drugo naselje koje je imalo više terena od Jerkovića. Kod nas je važilo pravilo: „Gde god nađeš ravan zid, tu tablu posadi”. Bilo je dosta lokacija gde se igralo, a trenutno se najviše ”pika” kod Crvenog solitera. Od terena, ranije su bili aktuelni Plavi park, Tribinice, Školski…

Od košarkaša koji su ponikli u našem kraju svakako je najpoznatiji Vladimir Lučić, trenutno član Valensije.

7. Prodavničica u Zaplanjskoj ulici koju svi znaju po imenu „Bosanac”

Iako ovaj dragstorčić poseduje svega četiri i po artikla, za njega svi u kraju znaju. Ukoliko se ikada zadesite u Jerkoviću, obavezno svratite i pazarite suncokret koji je najbolji u gradu. Provereno.

Takođe, popularni „Boske” predstavlja svojevrsni pandan Rimu – svi putevi vode do njega. Ako krenete iz Pive, ili možda iz Meštrovićeve, moraćete da prođete pokraj njega.

8. Klupice

Neizostavni deo svakog mladog Jerkovčanina, a verujem da je i u ostalim mestima isto tako. Tu smo praznili svoje prve dvocevke, usput pričajući o simpatijama. Naravno, ako nisi imao kintu da izvedeš devojku na kafu u neki lokal, klupice bi ti uvek bile na raspolaganju. Večno im hvala na tome!

 

9. Okretnica 26-ice

Jedina veza gornjeg Jerkovića sa gradom. Žuti autobusi, ili popularni „Japanci”, koje su građani Japana poklonili našem gavnom gradu 2003. godine, udahnuli su tako potrebnu svežinu svim meštanima.

Isto tako, na okretnici se nalaze neke od poznatijih opštinskih pljeskavnidžarnica, a svi ljubitelji modernih kafana mogu da posete „Đurđevdan”.

10. Parkići kojih ima u izobilju

Na svu sreću, naše naselje je zadržalo svoje zelenilo, pa tako na svakom koraku možete da se popnete na drvo. Ukoliko biste to poželeli. Dakle, i ne morate.

U njima je prisutno i staro i mlado, a najviše raduju mlade mame koje, dok guraju kolica, udahnjuju neku neopisivu energiju. Naročito sada kada je proleće. Jerković živi svakog minuta, a parkići su glavni pokazatelj toga. Verujem da nam ovi iz centra barem na zelenilu zavide na sav glas.

*U petak čitajte i o negativnim stranama života u naselju Braće Jerković

Poštovani čitaoci, pozivamo vas da i vi predstavite kraj u kojem živite! Šaljite nam svoje tekstove na [email protected] ili putem Fejsbuk strane Beograd bez maske, a mi ćemo objavljivati vaše priče.