Beograđani, da li znate šta je i gde se nalazi “Zaštitnik Terazija”? (FOTO)

Srcem Beograda svakodnevno prolazi desetine hiljade ljudi, a malo ko zapazi pravo umetničko delo koje krasi zid Terazijske zgrade.

Mozaik koji krasi fasadu ‘Investbanke’ je zapravo delo poznatog srpskog slikara Mladena Srbinovića.

 

Šareni mozaik u centru prestonice je zapravo „Zaštitnik Terazija” i na ovom mestu se nalazi još od 1989. godine.

Radovi jednog od našeg najpoznatijeg slikara, Mladena Srbinovića, obiluju jarkim i veselim bojama, cvećem, lišćem, voćem, pticama. Pravi mali raj za oči.

 

Mladen Srbinović jedan je od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Bio je rođen u Sušici, kod Gostivara, 29. novembra 1925. godine, a preminuo 12. maja 2009. u Beogradu.

Za sobom je ostavio dela neprolazne vrednosti. Dobitnik je najznačajnijih domaćih i velikog broja stranih priznanja. Imao je sreću da uči od velikana srpske i svetske umetnosti kao što su Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabaković, Kosta Hakman i Ljubica-Cuca Sokić.

Bio je profesor Univerziteta u Beogradu i akademik SANU. Iza sebe je ostavio mnoštvo renomiranih umetničkih dela. Njegovi mozaici krase Gamzigradsku Banju, Pirot, zgradu RTS-a u Košutnjaku, kao i crkvu Svetog Nikole u Rumi, ali pored mozaika, bio je poznat i po vitražima i značajno je uticao na razvoj grafike.

Tokom svoje umetničke karijere bio je član, ULUS-a od 1952. godine, Grafičkog kolektiva, grupe “Samostalni”, dok je u SANU bio član Odbora za proučavanje stanovništva, Odbora za Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umetnosti, Međuodeljenskog vardarskog odbora SANU i član Upravnog odbora Fonda “Ivan Tabaković”.

Akademik Srbinović ostaće upamćen kao jedan od velikana srpske i svetske umetnosti.

 Sledeći put kada budete prolazili najprometnijom ulicom glavnog grada, obratite pažnju na ovaj zid, zastanite i divite se prelepom mozaiku koji poput dobrog duha, čuva svoje Beograđane. 

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte našu stranicu Beograd bez maske i vaša dnevna doza prestoničkih priča stiže! *