DA JE NE PREPOZNATE! Ovako će izgledati jedna velika GRADSKA PIJACA (FOTO)

Pijaca Palilula
Beoinfo

Kakva promena, zar ne?

 

Ponude pristigle na osnovu Poziva za podnošenje ponuda za javnu nabavku radova – Projektovanje i izgradnja pijace „Palilula” javno su otvorene u direkciji JKP „Gradske pijace”.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je rukovodstvo grada i „Gradskih pijaca” pre nekoliko meseci obišlo ovu pijacu i da je tom prilikom najavljena njena rekonstrukcija.

– Obišli smo pijacu „Palilula” pre šest meseci i tom prilikom obećali sugrađanima da ćemo početi sa rekonstrukcijom ove, ali i drugih pijaca u gradu. U međuvremenu je izmenjen i Plan generalne regulacije u skladu sa strategijom razvoja pijaca, tako da će Beograđani najzad moći da se ponose izgledom i funkcionalnošću prestoničkih pijaca. Nastojimo da od pijaca napravimo savremene centre trgovine hranom – istakao je Siniša Mali.

 

Direktor JKP „Gradske pijace” Ivan Sočo kaže da će palilulska pijaca biti rekonstruisana u skladu sa najvišim evropskim stndardima.

– Završena je javna nabavka za pijacu „Palilula”, koja će biti prva pijaca potpuno rekonstruisana u skladu sa najvišim evropskim standardima. Prethodno obaveštenje o javnoj nabavci objavljeno je 29. juna, a javna nabavka 17. avgusta 2016. godine. Tendersku dokumentaciju preuzelo je sedam preduzeća koja su se grupisala u dva konzorcijuma. Jedan konzorcijum na otvaranju ponuda nije imao ispravnu dokumentaciju. Odluka o dodeli ugovora biće doneta nakon detaljnog pregleda dokumentacije, u zakonskom roku od 25 dana od dana javnog otvaranja ponude – rekao je Ivan Sočo.

U prethodnom periodu mladi arhitektonski tim „Geoinka” uradio je idejno arhitektonsko rešenje pijace „Palilula”. U skladu sa novim parametrima pijaca će dobiti maksimalnu funkcionalnost, atraktivan i moderan izgled. Idejno rešenja pijace „Palilula” predviđa tri nivoa objekta pijace koji su omogućeni prirodnim padom terena. 

Kompaktna forma drvenog krova koja prelazi u delove bočne fasade glavni je koncept objekta. Pijačni plato smešten je u nivou prizemlja sa modularnim boksevima od montažnih elemenata. Blagom rampom dolazi se na nivo galerije na kojoj se nalazi kancelarijski prostor, dodatni prostor namenjen prodaji suvenira, antikviteta, narodnih radinosti kao i kafe-restoran u kome će posetioci pijace moći da degustiraju hranu i piće iz same ponude pijace.

U nivou suterena predviđena je samoposluga i magacinski prostor sa hladnjačama, prostor za pakovanje robe, kao i prostor za pripremu proizvoda, dok je u nivou ispod predviđena podzemna garaža, koja je namenjena isključivo posetiocima pijace.