TUGA IZA FASADE “SREĆNIH LJUDI”: RUŠI SE legendarna kuća, zavirite u nju po poslednji put (FOTO)

Srećni ljudi
Dnevno.rs/Kolaž

Ne možete da živite na ovim prostorima, a da ne znate za porodicu Golubović. Oni su "Srećni ljudi" i od 1993. godine, što u premijernom izdanju, što u mnogobrojnim reprizama, zasmejavali su milione gledalaca kraj malih ekrana. Njihov dom, "kuća sa sto mana" i nezgodnim komšijom Ostojom, koja je postala simbol čitavog jednog vremena, sada je pred rušenjem.

 

Foto: Dnevno.rs

Vredna i prgava Riska tu je dan i noć mesila, kuvala, popravljala kanalizaciju i čistila… Tu su i njen muž Aranđel i komšija Ostoja vodili beskrajne svađe oko podele… Sima se odatle izgubio, a posle i srećno vratio… sećate se, bila je tu i jedna koza…

Legendarna kuća Golubovića iz serije “Srećni ljudi” zapravo je zdanje koje se nalazi na Lekinom brdu, u Miklušićevoj ulici. Od završetka snimanja davne 1996. godine prošlo je tačno dve decenije, a vreme je uzelo svoj danak – objekat dobro poznat svima koji su ikada gledali seriju danas je pred rušenjem.

Vlasnici kuće, porodica Popović, kuću su pre nekoliko meseci prodali investitorima koji na njenom mestu planiraju da zidaju modernu višespratnicu. Zdanje na adresi Miklušićeva 35 broji svoje poslednje dane…

Kuća “Srećnih ljudi” koja više nije “srećna”

 

Foto: Dnevno.rs

Kuća koju smo obišli pre rušenja vidno je oronula. U dvorištu u kome je nekada odjekivala graja filmske ekipe i glumaca sada je naslagan građevinski materijal, drvene grede i šipke.

U kući privremeno spavaju majstori koji trenutno rade na obližnjem gradilištu. Oni su nam i potvrdili da zdanje iz “Srećnih ljudi” čeka rušenje.

– Kuća će biti srušena, ali ne verujem da će se to dogoditi pre proleća. Ide zima i loše vreme, a i mi treba da pronađemo mesto gde ćemo da izmestimo svu ovu građu, pa ćemo tek onda rušiti – objasnio nam je radnik koga smo zatekli u kući.

 

Foto: Dnevno.rs

Unutrašnjost kuće takođe je u žalosnom stanju. Svuda su ogoljeni, prljavi zidovi, oguljenen parket… na pojedinim mestima uhvatila se i buđ. Vidi se da ovde dugo niko nije živeo.

 

Neka srećnija vremena

 

Foto: Dnevno.rs

Verovatno nikada niko neće saznati kako je baš ova kuća izabrna da se u njoj snimaju “Srećni ljudi”.

A kako je izgledao život u Miklošićevoj 35 za vreme snimanja “Srećnih ljudi” kao i kakve još tajne krije ovo zdanje, možete pročitati u razgovoru sa jedim od bivših stanara ovog objekta.

Zdanje za koje je planirano da na proleće zauvek nestane sazidano je još davne 1923. godine. To znači da je u vreme kada je počelo snimanje “Srećnih ljudi” 1993. kuća već bila u nekim “ozbiljnim godinama”, ali joj to nije smetalo da na malim ekranima zasija “punim sjajem” i kupi srca gledalaca podjednako kao i porodica Golubović koja je “stanovala” u njoj.

 

Foto: Dnevno.rs

Komšije još uvek pamte graju i “gungulu” koja bi nastajala danima kada bi se ovde snimali “Srećni ljudi”. Bila bi zatvorena cela ulica, rasprostrao bi se kran, došli glumci, šminkeri, kostimografi…

Za snimanje, ekipa je uglavnom koristila prednji deo kuće, dvorište i hodnik. Sve ostalo bilo je snimano u studiju jer u kući ipak nije bilo dovoljno mesta. Ipak, ovo nije umanjilo kultni status koji je zdanje steklo. 

Zato, pre nego što kuća na Lekinom brdu zauvek nestane, u našoj galeriji po poslednji put možete pogledati kako danas izgleda kuća “Srećnih ljudi”: