POČELO UREĐENJE CENTRA BEOGRADA: Pogledajte kako će uskoro izgledati Obilićev venac (FOTO)

Obilićev venac
Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je danas počela prva faza radova na uređenju Obilićevog venca, pod okriljem Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

 

On je precizirao da je ukupna vrednost radova 216 miliona dinara, i trajaće četiri i po meseca.

– Radovi su počeli da se izvode u Ulici Topličin venac, na delu između Carice Milice i Obilićevog venca. U prvoj fazi urediće se Obilićev i Topličin venac, a zatim će se radovi izvoditi i u ulicama Carice Milice i Delijskoj. Ukupna površina za uređenje je preko pola hektara. Projektom je predviđeno da ove ulice budu pešačke, kao deo beogradske centralne pešačke zone, u kojoj se od 1987. godine primenjuju zajednički tehnički i estetski kriterijumi, a koji su potvrđeni višedecenijskim korišćenjem – ukazao je Vesić.

On je istakao da će se, pored parternog uređenja raditi i nova vodovodna mreža, urediće se sistem za odvođenje kišnih voda, kao i sistem za zalivanje zelenila. Biće postavljeno i novo javno osvetljenje i zelenilo.

 

– Predviđeno je da 80 odsto površine bude popločano, dok će uz objekte i na mestima opterećenja biti stavljene sitne kocke. Ograde drveća i korpe za otpatke biće po obliku i materijalima kao i u Knez Mihajlovoj ulici. Predviđeno je postavljanje 41 kandelabra, oko 48 stabala visokog drveća, a zelene površine biće na oko 1.500 kvadratnih metara – naveo je gradski menadžer.

On je podsetio da je nedavno počela potpuna rekonstrukcija kaldrme na Kosančićevom vencu, kao i da se očekuje početak radova u Nušićevoj ulici, rekonstrukcija Bezistana i podzemnih prolaza u centru Beograda.