PITAJ PRAVE BEOGRAĐANE: Prave i lažne BEOGRADSKE KOMŠIJE poznaju se po OVOME, ne po akcentu

zgrada
Pixabay

Ako ste jedni od onih koji žive po onoj staroj narodnoj "da komšiji crkne krava" filozofiji niste pravi Beograđani!

 

“Da komšiji crkne krava”… Nemojte se voditi ovom frazom, vreme je da je izbacite iz rečnika! Pre svega, zato što se pravi beogradski komšija ne koristi ovako prizemnim izjavama, ali i zato što ih ne upotrebljava u praksi… jer to nije beogradski način!

Ne treba pravi beogradski komšija da poseduje sindrom Majke Tereze, niti Bog zna kakvo junaštvo, ne traži se da bude natčovek sa svim vrlinama ovoga sveta! Baš zato što niko ne traži mnogo, ne bi trebalo da bude teško dati malo od sebe za lepši život svih.

Dobar beogradski komšija zna da u današnje vreme svi rade besomučno za malo novca, pa će upravo zbog toga poštovati vreme odmora u okviru kog neće da burgija po stanu, premešta nameštaj, niti će odvrnuti muziku kao da je klupski Di džej.

O tome kako da prepoznate pravog beogradskog šmekera možete pročitati KLIKOM OVDE!

Takođe, pravi beogradski komšija zna da, zbog boljeg kvaliteta života, treba da čuva svoju okolinu, te samim tim neće bacati đubre sa prozora, niti oko zgrade, kao ni unutar zgrade. Na kraju svega, to treba da bude jedna od razlika između životinja i ljudi, a onda nam nikakav “upravnik zgrade” neće biti potreban.  

Ne morate vi nužno da pije kafe sa komšijama (mada bi bilo lepo, setite se kako je život izgledao pre samo nekoliko decenija) ali neće vas ništa koštati da se kulturno javljate stanarima i budete prijatni i predusetljivi prema komšiluku. Priznaćete, nije toliko teško pridržati ulazna vrata, kao ni reći “Dobar dan”. Ako već pojedini znaju da gledaju u kese komšijma, valjda znaju i da kulturno otpozdrave. 

Pravi komšija, naći će se “pri ruci” ukoliko nekome zatreba šolja ulja, koji gram kafe ili šrafciger. To su sitnice koje svi pamte, a vas ne koštaju mnogo! Jednog dana možda i vama zatreba slična usluga, a priznaćete, u tim trenucima biste voleli da vam neko izađe u susret.

A zašto jedna Beograđanka tvrdi da živi u zgradi psihopata i ludaka možete saznati KLIKOM OVDE!

Nema potrebe praviti dramu, ako je nekome pukla cev, pa se komšiji ispod pojavila mrlja na plafonu kupatila. Zaboga ljudi, pa niko namerno ne pravi kvarove u svom stanu samo da bi vama napakostio! I samo uz smiren i uljudan ton možete zajedno da rešite bilo koji problem.

I na kraju, ako na vašem spratu živi neka baka ili neka porodica sa detetom, neće vas koštati ništa da im pozvonite na vrata sa tri-četiri kolačića, koje ste tog dana pravili.

Zapamtite, ako želite da menjate svet, počnite od svog okruženja i na taj način dajte pravi primer svima ostalima… jer tako to rade pravi Beograđani!