BIĆE TO PONOS BEOGRADA! Pogledajte kako će izgledati OSLIKANA KUPOLA HRAMA SVETOG SAVE (FOTO)

Hram svetog Save
Dnevno.rs/Petar Marković

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, kao i gradski menadžer Goran Vesić, prisustvovali su predstavljanju makete unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save, koje je održano u Ruskom domu.

 

Mladenović je istakao da Beograđani imaju priliku da vide kako će izgledati kupola Hrama Svetog Save nakon završetka izrade mozaika, kao i da je velika čast prisustvovati ovom istorijskom događaju.

– Oslikavanje kupole Hrama će biti jedinstven rad. Zahvaljujemo se Ruskoj federaciji, posebno predsedniku Vladimiru Putinu, na velikoj pomoći koju Srbija dobija od Rusije, kako u smislu novca, tako i autorskog rada koji je od neprocenjive vrednosti – rekao je Mladenović.

 

Prema njegovim rečima, Grad Beograd u poslednjih godinu dana čini veliki napor da se prostor oko Hrama konačno završi i uredi.

– Velikim zalaganjem Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, došlo je do toga da biramo izvođača za Ulicu Bore Stankovića i na taj način završimo proces koji je dugo vremena bio sputavan. Sada su se stekli uslovi da rekonstrukcijom Ulice Bore Stankovića, koja bi trebalo da počne na proleće, plato i porta Hrama budu završeni. Grad Beograd aktivno učestvuje u radu Skupštine za obnovu hrama i Upravnog odbora, pa će to u narednom periodu biti veliki posao gde je Grad, zajedno sa Vladom Republike Srbije i drugim institucijama u našoj zemlji, dobio jedan ozbiljan zadatak i nadam se da će ga uspešno završiti – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je uređenje prostora i ulica oko Hrama Svetog Save je vezano i za niz fasada koje će biti obnovljene i čitav taj deo Beograda biće u novom ruhu.

– Taj deo Vračara će izgledati drugačije i to je nešto što daje novu sliku Grada Beograda. Kada ti poslovi budu završeni, deo gde se nalazi Hram Svetog Save biće zasigurno jedan od najlepših delova grada – rekao je Mladenović.

 

Predsednik Tomislav Nikolić je zahvalio Rusiji, ruskom narodu i predsedniku Vladimiru Putinu na velikoj pomoći.

– Meni je drago što ovaj posao nismo morali sami da radimo, ne samo zbog pomoći u novcu, već zbog činjenice da danas, kada je hrišćanstvo u svetu ugroženo, treba da krenemo redom. Pravoslavni narodi bi trebalo između sebe da pronađu potpunu vezu, pa isto to da urade i hrišćani, a na kraju i pripadnici svih religija da postiognu dogovor kako sukoba na toj osnovi više ne bi bilo – rekao je Nikolić.