NAJLUĐA BEOGRADSKA ULICA IKADA: U strogom je centru grada i u njoj PRESTAJE SVAKA LOGIKA (FOTO)

Pariska
Dnevno.rs

Bogata istorija i monumentalne građevine samo su jedna od odlika koje krase Parisku ulicu u Beogradu. Mnogo toga je izdvaja od svih drugih mesta u prestonici, ali ono najzanimljivije najveći broj ljudi u prvi mah ni ne primeti - način na koji su numerisane zgrade u ovoj ulici.

 

Specifičan položaj Pariske ulice pružio joj je privilegiju da sa sevrozapadne strane prigrli Kalemegdan i kao takva postane najlepši ukras na jednom od njegovih oboda. Ova ulica ima oblik ćiriličnog slova “G” i najvažnija je deonica na putu između Savskog pristaništa i strogog centra.

  

Pored toga što razdvaja najpoznatije šetalište i jedan od najvećih parkova, ime ove ulice nalazi se na adresi vrlo značajnih ustanova – ovde su smešteni Fakultet likovnih umetnosti i Biblioteka grada Beograda, a po značaju ne zaostaje ni Salon Muzeja savremene umetnosti.

 

Na uglu gde Pariska počinje da se “penje” ka Knez Mihailovoj, nalazi se velelpna palata Ambasade Francuske koja je uz veliku pompu sagrađena i otvorena 1935. godine. Njene visoke bedeme i prostrano stepenište obloženo je belim mermerom, zbog čega je apsolutna suprotnost oronulim zgradama koje se nalaze u podnožju ulice, odnosno na njenom početku.

E sad… Početak bi u ovom slučaju mogao da bude i kraj i upravo tu se krije najveća zanimljivost Pariske ulice!

Ono je jedina ulica u Beogradu u kojoj su svi brojevi zgrada sa iste strane!

Numerisanje zgrada se prema urbanističkim pravilima vrši tako što parni brojevi idu na desnu, a neparni na levu stranu ulice. Kako su u Pariskoj svi objekti zapravo sa jedne strane (jer je sa druge Kalemegdan) moglo se očekivati da će svi oni dobiti ili parne ili neparne brojeve… Ono što Parsku čini jedinstvenom je to što se iz nekog razloga odustalo od ovog pravila, pa su svi brojevi objekata poređani prema prirodnom redosledu – 1, 2, 3, 4…

 

A gde je tu neparna, a gde parna strana? I kako se snaći ako vam, na primer, treba broj 3, a vi gledate u Kalemegdan i mislite da se neko našalio sa vama dajući vam adresu koje jednostavno nema… Naravno, dok ne “ukačite” kako ide numerisanje u Pariskoj, jer ona je ipak jedinstvena!